Mario Schouw (BC de Kwèèkers) wint Eerste Uisorde
Mario Schouw (BC de Kwèèkers) wint Eerste Uisorde Foto: Elles Jansen
Fotoalbum

M'n stadje mag trots zijn op bouwclubs

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – Er was weer volop belangstelling voor de bouw van de carnavalswagens. Diverse dweilbandjes zorgden zondag 21 februari voor een feestelijke sfeer toen de bouwclubs de deuren openden aan de Kuisel en trots hun kunstige praalwagens lieten zien. Prins Markus I, Nar Malou en Champetter Rinus lieten zich rondleiden en deelden om 13.33 uur ook de eerste Uisorde uit.

"We merken dat de carnaval weer enorm leeft onder jonge mensen, iedereen wil meebouwen", vertelt Gerard van Zalinge, lid van de Boerenraad van Stichting Carnaval Roosendaal. "Ook de kwakkelkrant heeft een opbrengst van € 15.000,29 gehaald, geld wat allemaal weer terugvloeit in de gemeenschap voor carnaval."

Draak
De Kurketrekkers bouwen samen met de Baargse Baon aan een imposante wagen die maar liefst 9 meter hoog is. Het is de St Jan waar een draak uit komt. "We steken de draak met ons stadje", legt Remco Sebregts uit. "Roosendaal is een bouwput en de wagen beeldt dit uit met afgegraven riolering en bouwkranen." De ijzeren constructie met piepschuim en houten onderdelen is zelfrijdend en gebouwd op een onderstel van een touringcar. Hij heeft twee confettikanonnen. "Volgend jaar willen we weer twee wagens bouwen", verklapt Remco.

Prinselijk bezoek
Het Roosendaals Protocol brengt een inspectierondje en wil graag zien hoe het met de prinsenwagen is. Prins MarKus I met Nar Marlou en Sjampetter Rinus krijgen een rondleiding van Jeanne (BC Mee Veul Leut) en Joost (BC We zen wir de letste uit Wouw). De bouwtekening is ontworpen door Remco van de Beemd, graffiti-artiest. "Het is Tullepetaon die uit de stadsmuren is gebroken om in Wouw Peer Pap en Tante Jaans op te halen. Onderweg gaan ze langs de bakker om een grote taart op te halen want Roosendaal heeft iets te vieren. Tijdens de optocht wordt het Protocol van Roosendaal gefeliciteerd met het 750 jarig bestaan van hun stadje. Het protocol staat in de kookpot op de wagen, zij zijn de smaakmakers", legt Joost uit. "Motto van Wouw is "We emme de smaok te pakken". Sinds vorig jaar heeft Wouw (Paplaand) een heel nieuw Protocol en ze vinden het fantastisch, vandaar dit motto." Jeanne vult aan dat de samenwerking tussen de bouwclubs heel goed verloopt. Er was ook belangstelling door andere Prinselijke Hoogheden uit naburige dorpen. Zo kwam Prins Ruben I samen met zijn gevolg een kijkje nemen en uit Aopelaand was Koninklijke Hoogheid Prinses Wendy samen met zoontje Xavier Verhoeven op bezoek. Wellicht zal Xavier ooit de troon opvolgen in Aopelaand, hij had het juiste pakske al aan.

Uitreiking 1e Uisorde
Om precies 13.33 uur beklom Prins Markus I met zijn gevolg het podium en riep er de brakken van BC de Kwekkers naar voren om te helpen met de uitreiking van de Eerste Uisorde. In een kistje met drie rode rozen in turf gestoken zaten de roestvrijstalen onderscheidingen. "De eerste Uisorde stelt een plattegrond voor van de stadsgrenzen van ons stadje", legt Prins Markus uit. "Dat is Google Maps op een papierke", verduidelijkt hij aan de Brakken. "De eerste Uisorde gaat naar Mario Schouw, Tullepetaon van de toekomst van de Leutstoet." Daarnaast werden ook drie leden van BC de Kaaipuiten onderscheiden met de Eerste Uisregel: de gebroeders Jongenelen en Jimmy van den Brink omdat ze respectivelijk 55 en 11 jaar lid zijn van de bouwclub die dit jaar zijn 55 jarig jubileum viert. Hun wagen bestaat uit allemaal kippen die de verloren Tullepetaonen terugbrengen naar ons stadje. Het belooft een prachtige optocht te worden in dit feestelijke 750 jarige Tullepetaone stadje.

BIJDRAGE ELLES JANSEN



















Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief