Afbeelding
Foto: Stefanie de Beer

Bij Andy's Kaas en Lekkernijen proef je het verschil

Door: Sandra Broosus Bedrijvig Nieuws

ROOSENDAAL – Vorige maand gingen in de Lindenburg de deuren open van Andy's Kaas en Lekkernijen. En dat is goed nieuws voor alle kaasliefhebbers en fijnproevers. Want met eigenaar Andy Buermans achter de toonbank weet je dat je pure kwaliteit mag verwachten. Met een grote dosis enthousiasme, vakkennis en liefde voor het vak tilt hij zijn speciaalzaak naar een hoger niveau.

DOOR ELS ROMMERS

Andy Buermans is geen onbekende in Roosendaal. Enkele decennia lang was hij mede-eigenaar van de kaasspeciaalzaak in de Passage. "Na al die jaren was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Daarom ben ik twee jaar geleden een kaasspeciaalzaak in Bergen op Zoom begonnen", verklaart Andy zijn tijdelijke afwezigheid uit Roosendaal. "Eind vorig jaar werd ik benaderd met de vraag of ik in de Lindenburg een zaak wilde starten. Hoewel ik het prima naar mijn zin had in 't Krabbegat, stond het idee om terug te keren naar Tullepetaonestad me meteen aan. Hier liggen mijn roots, hier voel ik me thuis. En dus zei ik volmondig ja!"

Lactose-intolerantie

Andy's Kaas en Lekkernijen is een speciaalzaak met een visie, die de eigenaar in de loop der jaren heeft aangescherpt. "Ik heb altijd al een passie voor kaas gehad. Het zal wel komen omdat ik er eentje van de melkboer ben", lacht Andy. "Ondanks de raakvlakken met mijn vaders beroep, ben ik per toeval in het vak gerold. Een vak dat mij uitermate interesseert en waar ik me dan ook gretig in verdiep. Zo vind ik het belangrijk dat een klant met bijvoorbeeld een lactose-intolerantie of een koemelkallergie de juiste kaas meekrijgt. Want verkeerde voeding kan behoorlijke klachten geven."

Diervriendelijk

"Daarom werk ik uitsluitend met eerlijke en verantwoorde producten", gaat Andy dieper op het onderwerp in. "Op veel voorverpakte kazen staan termen die verwarring scheppen. Het rijpingsproces wordt bijvoorbeeld kunstmatig versneld en krijgt vervolgens het predicaat oud. Onze Hollandse Beemsterkazen zijn écht gerijpt, op hout, en dat proef je terug! Ze zijn vol en romig van smaak. Dat komt mede omdat de melk die in deze kazen is verwerkt afkomstig is van koeien die gedurende de lente en zomer in de wei lopen. Als mens, consument én als middenstander hecht ik waarde aan een diervriendelijker bestaan en daaraan draag ik op deze manier een steentje bij."

Buitenlandse kazen

Naast een keur van Hollandse kazen, voert Andy ook een uitgebreid assortiment buitenlandse kazen. "Ik experimenteer graag, dus het aanbod varieert regelmatig", verduidelijkt Andy. "Het is een feest om al die verschillende smaken te ontdekken. Zo'n Europees kaasje komt nog meer tot z'n recht met een passende wijn erbij. Als service heb ik dan ook een bescheiden, speciaal afgestemde wijncollectie in de winkel. Ook heb ik heerlijke vers gebrande nootjes. En zoek je een origineel cadeau? Dan stel ik met liefde en plezier een cadeaupakket samen."

Volgens Vlaams recept

Maar dan zijn we er nog niet. Want onder de lijst van lekkernijen vallen ook de witte of bruine pistolets en Italiaanse bollen die Andy belegt met kaas of ambachtelijke salades, volgens Vlaams recept gemaakt. Met net zoveel zorg worden de bestellingen samengesteld, maar dan met zachte bolletjes om de versheid te garanderen. Uiteraard mogen ook de tapanade, pesto, olijven en papadew met roomkaas niet ontbreken. Het moge duidelijk zijn: naast productkennis, kwaliteit en een vriendelijke ontvangst, draait het bij Andy's Kaas en Lekkernijen om smaak, smaak en nog eens SMAAK!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief