Wim van de Burgt en Jeroen Kerkhof kunnen niet wachten tot de padelbanen in gebruik worden genomen FOTO REMKO VERMUNT
Wim van de Burgt en Jeroen Kerkhof kunnen niet wachten tot de padelbanen in gebruik worden genomen FOTO REMKO VERMUNT

Tennisvereniging introduceert nieuwe sport: Padel

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De betonnen ondervloer is gestort, de kooien zijn geleverd en de speciale rackets zijn aangeschaft. Op het terrein van Tennisvereniging Roosendaal wordt hard gewerkt voor de aanleg van twee padelbanen. De officiële opening staat gepland voor 25 maart, maar al op 10 maart wil men beginnen met de competitie in deze relatief onbekende sport. "We hebben een enthousiaste groep vrijwilligers die hier voortvarend mee aan de slag zijn gegaan", vertelt Jeroen Kerkhof.

In de kantine van Tennisvereniging Roosendaal (TVR) aan de President Kennedylaan in Roosendaal vertellen Jeroen Kerkhof en Wim van de Burgt enthousiast over de twee nieuwe padelbanen. Een sport die in heel Europa steeds meer aan populariteit wint. "In Spanje is het zelfs de op één na grootste sport. Alleen voetbal is daar groter." Toch lijkt de sport in Nederland nog niet zo bekend, maar daar komt als het aan beide heren ligt snel verandering in.

Innovatie

"Je moet vernieuwen om aantrekkelijk te blijven voor je leden én om nieuwe leden aan te trekken", stelt Jeroen Kerkhof. Hoewel het aantal leden de afgelopen jaren constant is gebleven, kiest de vereniging toch voor die vernieuwing. "Aanval is de beste verdediging." De tennisvereniging bestaat op dit moment uit tien tennisbanen en twee jeu de boulesbanen, maar daar wilde het bestuur iets aan toevoegen. "We zagen de opkomst van padel in Europa en zijn toen met een groep vrijwilligers aan de slag gegaan om dat hier ook te realiseren. Wat komt er allemaal bij kijken, wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen én slaat het aan bij het publiek? De vrijwilligers bezochten verschillende verenigingen in de buurt die al padelbanen in gebruik hebben. "We merkten dat het bij de ene vereniging wel aanslaat en bij de ander niet, dus we zijn gaan kijken waar dat aan ligt en we kwamen tot de conclusie dat onder andere de promotie een grote rol speelt." Ook is het belangrijk dat de aanleg van de padelbanen niet voor een verhoging van de contributie zorgt, het moet niet in plaats van tennisbanen komen en je moet zorgen dat iedereen die lid is van de tennisvereniging er gebruik van mag maken. "Die ervaringen hebben we meegenomen."

Leden

Gedurende het proces werden de 850 ledenconstant betrokken bij het plan. "Tijdens een algemene ledenvergadering mochten de leden stemmen op het plan. Tachtig procent was voor en twintig procent was tegen. Maar van die twintig procent was slechts vijf procent echt tegen het idee, de overige vijftien procent was het niet eens met de locatie." Om de leden warm te krijgen voor deze sport werden er speciale clinics gehouden in Ulvenhout zodat men kennis kon maken met de sport. Daarnaast werden er foto's opgehangen in de kantine en er werden rackets neergelegd. "We willen er constant aandacht aan geven, zodat het echt gaat leven."

Opening

Al drie teams hebben zich aangemeld voor de competitie, waardoor meteen bij de opening gestart kan worden met spelen. "Zowel vanuit de gemeente Roosendaal als de Rabobank hebben we een financiële bijdrage gekregen om dit te realiseren. Zij zullen ook aanwezig zijn bij de opening." Wie de nieuwe sport wil uitproberen kan vanaf 25 maart kosteloos een clinic volgen bij TVR. Kijk voor meer informatie op www.tvroosendaal.nl of mail naar padel@tvroosendaal.nl

Wat is padel?
"Padel is een mooie aanvulling op tennis", stelt Van de Burgt. "De steel van het racket is veel korter, waardoor het blad dicht bij je hand blijft. Daardoor is het makkelijker om de bal te raken én te sturen." Volgens Kerkhof is padel wel een tactischer spel dan tennis. "Tennis is de laatste jaren meer een krachtsport geworden. Bij padel sta je in een kooi en je mag gebruik maken van de muren, net als bij squash waardoor je tactischer gaat spelen." Daarnaast wordt padel altijd 2 tegen 2 gespeeld.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief