Afbeelding
Foto: Westbrabants Archief, fotograaf J.W. Spekman.

Roosendaal 750 jaar: Oude Missiehuis verdween voor winkelcentrum De Roselaar

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Veel oudere Roosendalers kunnen zich de missietentoonstellingen in het oude Missiehuis aan de H.G.Dirckxstraat nog goed herinneren. Ieder jaar in september, tegelijk met de Roosendaalse kermis, hielden de Fathers van Mill Hill de MissieTentoonstelling (MITO), een expositie van objecten uit de landen waar de missionarissen actief waren. Veel voorwerpen uit Afrika, zoals maskers en beelden uit Kongo spraken tot de verbeelding. In de oude gangen hingen de indrukwekkende oude portretten van missiepaters, gefotografeerd op hun missieposten.

Het waren mannen met lange baarden in witte habijten. De fancy fair, gehouden ten bate van de missie was voor de kinderen een jaarlijks hoogtepunt. Je kon deelnemen aan allerlei leuke spelletjes zoals blikje werpen, ballen gooien, ring werpen en je had altijd prijs. Voor de ouders draaiden het rad van fortuin met mooie prijzen die door de plaatselijke middenstand geschonken waren.

In 1864 kreeg de latere Engelse kardinaal Herbert Vaughan goedkeuring om in Mill Hill, een voorstadje van Londen, een seminarie te beginnen voor de opleiding van missionarissen. In 1869 werd het seminarie officiële geopend. Een van de eerste missionarissen was de uit Tilburg afkomstige Jan Aelen. Hij werkte op een missiepost in Madras maar werd teruggeroepen voor het werven van studenten en om toe te zien op de seminaries. Hij kreeg de opdracht om in Nederland een huis te stichten in Roosendaal. Er werd een stuk grond gekocht in de Vrouwemade van bankier J. Luyks. De bedoeling was dat er een eenvoudig klooster gebouwd zou worden volgens een ruwe schets die oprichter Vaughan had gestuurd. De toenmalige Bisschop Leyten pleitte echter voor een groter huis, dat gemakkelijk uitgebreid zou kunnen worden en dat kwam er.

Nieuw missiehuis

Het Missiehuis Sint Jozef werd in 1891 geopend als filosoficum (studiehuis) van de congregatie. Drie jaar later werd het gebouw uitgebreid met een nieuwe vleugel met studiezaal, enkele kamers en een ruime kapel die ingezegend werd door de Bisschop. Omdat het aantal studenten groeiden volgden er meerdere uitbreidingen en in 1926 werd er een vleugel van drie etages en een zolderverdieping gerealiseerd. De huishouding in het seminarie werd gedaan door zusters. Voor de aanstelling van de zusters had Aelen speciaal toestemming gekregen van Bisschop Leyten. De Mill Hill-Zusters begonnen in 1891 met de huishouding in het missiehuis en de laatste zuster stierf in 1953.

Paters hoorden bij Roosendaal
De voertaal in het klooster was Engels en de afgestudeerde missionarissen van Mill Hill werkten overal ter wereld. In 1906 begonnen zij vier missieposten in Belgisch-Kongo en nog steeds zijn er Mill Hillers actief in veel ontwikkelingslanden. De Fathers van Mill Hill voelden zich thuis in Roosendaal en werden gesteund bij hun werk. Een foto uit 1949 toont een groot aantal jonge vrouwen, zelatricen, die propaganda maakten voor het missiewerk. Zij steunden de paters en hielpen bij de tentoonstellingen en fancy fairs.

In 1943 werd het huis gevorderd door de Duitse bezetter en verhuisden de studenten naar het pensionaat St. Marie in de Molenstraat. In 1967 na verkoop van het oude Missiehuis aan de gemeente, verruilden de paters hun huis voor een nieuwe behuizing aan de Boerhaavelaan. Het oude missiehuis werd gesloopt voor een nieuw winkelcentrum. In 1994 verliet de congregatie Roosendaal en in 1996/97 werd het Missionair College aan de Boerhaavelaan gesloopt.

BIJDRAGE MIEKE SPEKMAN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief