Afbeelding
Foto: Robert Breedveld

Afvalinzameling op de schop

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Het plan rondom de nieuwe manier van afvalinzameling in Roosendaal wordt pas na de formatie van het nieuwe college verder uitgerold. Dat laat wethouder Toine Theunis weten op vragen van Robert Breedveld (CDA).

De wethouder liet enige tijd geleden weten dat er hard gewerkt wordt aan een afvalinzamelingsplan waarbij een einde komt aan de zakken met plastic afval langs de weg. De wethouder wil plastic afval voortaan in de grijze bak deponeren. Restafval zou daarentegen door de inwoners zelf weggebracht moeten worden naar ondergrondse containers. "Qua volume is kunststof een groot deel van het huishoudelijk afval. Sterkere zakken lost het probleem van rondslingeren en te vroeg aanbieden niet op. Ook zijn vogels en katten altijd opzoek naar eten en daar is geen enkele zak tegen bestand die ook door de verwerker van het kunststof wordt geaccepteerd."

Maatregelen

Robert Breedveld vroeg daarnaast naar de resultaten van de pilot omgekeerd inzamelen. "De proef heeft aangetoond dat we de doelstelling van 100 kilogram restafval per inwoner per jaar kunnen halen", aldus de wethouder. "Het grootste nadeel in de proef bleek de grote loopafstand. De afstand was maximaal 427 meter. Uit reacties bleek dat een maximum van 250 meter acceptabel is." Als de gemeente Roosendaal 250 meter aanhoud, dan komen er zo'n 220 ondergrondse containers bij in de gemeente. De kosten van deze investering ligt volgens de gemeente bij afvalverwerker Saver. "De gemeente betaalt jaarlijks een vast bedrag per container. Dit bedrag is verrekend in de afvalstoffenheffing." De containers melden zichzelf als ze bijna vol zijn, waardoor volle containers worden voorkomen. Door het zelf wegbrengen van restafval zouden mensen sneller geneigd zijn om hun afval te scheiden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief