Afbeelding

Jeugd kiest voortaan zelf pakket met zorgaanbieders

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Jongeren met hoog complexe zorg kunnen voortaan zelf een pakket van zorgaanbieders kiezen, waardoor zij sneller geholpen worden. Verschillende zorgaanbieders in de regio West Brabant West hebben zogenaamde zorgcombinaties met elkaar afgesloten. Waar deze zorgverleners vroeger wel eens incidenteel met elkaar samenwerkten is nu een structurele overeenkomst aangegaan, waardoor de hoog complexe jeugdzorg in de regio aanzienlijk wordt verbeterd.

"In 2015 is de jeugdzorg in handen gekomen van de gemeente. Daarvoor werd jeugdzorg geregeld door het Rijk", vertelt wethouder Corné van Poppel. Veel gemeenten hebben destijds één op één overgenomen wat het Rijk deed. "Maar ondertussen krijgen we wel vijftien procent minder budget om jeugdzorg te regelen", vertelt de wethouder. "En de complexere zorg neemt alleen maar toe, dus het kan niet meer op dezelfde manier." Daarom moest het systeem op de schop. In het traditionele systeem schrijft een gemeente een aanbesteding uit met welke resultaten zij willen zien. Zorgaanbieders kunnen daarop reageren en laten weten hoe zij die resultaten willen bereiken. De gemeente kiest daar één zorgverlener uit die voor de gemeente deze zorg mag verlenen.

Aanbesteding

Maar, ieder kind is anders en zorgverleners willen voor ieder kind maatwerk regelen. "Jongeren en hun ouders hadden tot voor kort nog wel eens het gevoel van het kastje naar de muur gestuurd te worden", legt Brigitte van Haaften (SDW) uit. Iemand met symptomen van een autistische stoornis wordt bij een zorgverlener die daarin gespecialiseerd is behandeld. Blijkt later dat het toch om een andere stoornis gaat, dan moet het kind weer naar een andere zorgaanbieder toe. Daarom is er vanaf nu geen aanbesteding meer vanuit de gemeente. Alle zorgaanbieders met passend aanbod kunnen nu opdrachten krijgen en zij mogen achteraf aan de gemeente laten zien wat ze precies hebben gedaan. De zorgaanbieders hebben in totaal zeven zorgcombinaties gevormd, waarmee zij een volledig aanbod kunnen bieden aan de jeugd. "Je moet het zien als een ziekenhuis. Jij kiest zelf naar welk ziekenhuis je gaat, maar binnen het ziekenhuis zijn er verschillende specialisten die jou kunnen helpen."

Vertrouwen

Het kernwoord hierbij is 'vertrouwen'. Niet alleen vanuit de gemeenten, omdat zij er vanuit moeten gaan dat alle zorgaanbieders de zorg leveren die nodig is. Maar ook tussen de verschillende zorgaanbieders. "We weten allemaal waar we goed in zijn, maar ook waarin onze collega's beter zijn." In totaal zijn er zo'n zesduizend jongeren in deze regio die zorg nodig hebben, waarvan 550 tot 600 jongeren hoog complexe zorg.

De samenwerking geldt voor de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Etten-Leur, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief