Training van team JO9-1 met trainer Andrew Roodbol FOTO ELLES JANSEN
Training van team JO9-1 met trainer Andrew Roodbol FOTO ELLES JANSEN Foto: Elles Jansen

Feest voor negentigjarige voetbalclub BSC

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – BSC bestaat 90 jaar en dat wordt gevierd met diverse activiteiten en natuurlijk een groot feest. De Burgerhoutse Sport Club werd opgericht op 16 maart 1928 en precies 90 jaar later is er op vrijdag 16 maart een receptie en feestavond op het thuishonk in sportpark Vierhoeven. Met Pasen is er een internationaal voetbaltoernooi The Dutch Eastercup waar zes landen aan deelnemen met o.a. een team uit Amerika.

"Wij willen vernieuwend bezig zijn en ons doel is om de beste club van Roosendaal te worden", vertelt Ad van Tilburg. Ad is al 25 jaar lid van BSC, voetbalde zelf tot twee jaar geleden en is nu voorzitter van het bestuur.

Historie
Negentig jaar geleden werd in café Roovers op Borgerhout de Burgerhoutse Sport Club opgericht door Gerrit Berghege. Er waren nauwe contacten met de Sint Josephparochie. BSC had nog geen eigen sportveld in die tijd, maar maakte gebruik van het zogeheten Hondenveldje, een wei aan de overkant van het huidige Visdonk. Later huurde de club een wei aan de Zundertseweg van boer Wijnen. Sinds 1975 heeft BSC het thuishonk op sportpark Vierhoeven en bestaat de club uit 40 teams en zo'n 550 actief voetballende leden. "En we mogen trots zijn op het grote aantal vrijwilligers", meldt Ad.

Feestelijkheden
Het eerste feestelijke gebeuren is de presentatie van het nieuwe wedstrijdshirt voor het eerste elftal. "Het laat een stukje verleden zien en vertolkt de toekomst", legt Ad uit. Op het shirt staan rechts groene blokjes, deze staan voor de geschiedenis. In het midden staat een logo Play 4 Kika. "Dat is onze toekomst: wij willen maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) toepassen in onze activiteiten. Hierover verderop in het interview meer. "Op 16 maart houden we van 19.30 – 20.30 uur een receptie voor genodigden; ereleden, oud-leden, collega clubs uit de regio. Wethouder Theunis komt een toespraak houden. Daarna volgt een spetterende feestavond met een DJ en aantal artiesten in onze kantine", vertelt Ad. Natuurlijk horen bij een sportclub ook sportieve feestactiviteiten.

Dutch Eastercup
Zo wordt er op 31 maart en 1 april The Dutch Eastercup gehouden. "Hieraan doen 6 nationaliteiten mee uit Amerika, Engeland, Ierland, Schotland en België. 36 Teams, in totaal 500-600 kinderen". Het was vijf jaar geleden dat het laatste internationaal toernooi plaatsvond en deze traditie (er hebben al 30 plaatsgevonden) wil het bestuur graag in ere herstellen. "Er komt later in het jaar ook nog een familiedag voor het hele gezin", vervolgt Ad de activiteitenlijst.

Toekomst
Het bestuur is de afgelopen jaren bijna helemaal vernieuwd en de nieuwe koers is uitgezet. "Wij willen de inschrijvingen digitaliseren, kinderen van 6-8 vrij van contributie laten voetballen. Alle trainers krijgen een KNVB-cursus en moeten een VOG overleggen. Ons doel is binnen drie jaar de KNVB-gecertificeerd zijn voor de jeugdopleiding." En dat is nog niet alles; in 2019 zal er een kunstgrasveld worden aangelegd en zal de hoofdtribune verbouwd worden waardoor er een ruimte ontstaat waar maatschappelijke initiatieven kunnen plaatsvinden. "En hier komt KIKA ook om de hoek kijken. We hebben contact met Team Doelbewust. De laatste keer heeft Team Doelbewust met Cycle Sensation € 24.575,00 opgehaald. BSC wil daar in 2019 een bijdrage in leveren om dit te verhogen.", aldus Ad. "We willen ook de kantine en sportvelden overdag ter beschikking stellen aan instellingen om te komen sporten. Onze maatschappelijke betrokkenheid is groot en dat willen we jeugd meegeven."

BIJDRAGE ELLES JANSEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief