Stockfoto
Stockfoto Foto: Pixabay

Voor 3,6 miljoen aan uitkeringsfraude opgespoord in 2017 in West-Brabant

Door: Mura Kuijpers Algemeen

WEST-BRABANT - Het Werkplein Hart van West-Brabant heeft in 2017 3,6 miljoen aan uitkeringsfraude weten te voorkomen. Door in te zetten op intensief contact met kandidaten, signalen vanuit de samenleving en onderzoek op risicocriteria werd de fraude opgespoord en preventief bestreden.

In totaal zijn in 2017 bijna duizend signalen onderzocht, wat in 361 gevallen heeft geleid tot het stopzetten, afwijzen of aanpassen van een regeling. Mensen die fraude plegen lopen risico op een boete en moeten het geld terugbetalen. Fraude ontstaat vaak doordat mensen inkomsten niet melden, langdurig buiten de regio verblijven of medebewoners die ouder zijn dan 21 jaar niet doorgeven.

In 2016 heeft het Werkplein extra medewerkers aangenomen voor het intensiveren van fraudeonderzoek. In totaal is er sindsdien in 2016 en 2017 € 6,1 miljoen bespaard. “De afgelopen jaren is er fors extra geïnvesteerd om mensen naar werk te begeleiden, maar ook om oneigenlijk gebruik en fraude aan te pakken. Dit werpt z’n vruchten af, wat we terugzien in de daling van het aantal uitkeringen”, aldus Thomas Zwiers, bestuurder Werkplein Hart van West-Brabant.

Het Werkplein spoort fraude op dankzij informatie-uitwisseling met andere overheden, anonieme tips en extra aandacht voor beroepsgroepen waarbij het redelijk eenvoudig is om zwart bij te verdienen, zoals de horeca en de bouw. Ook wordt er geïnvesteerd in preventie doordat klantmanagers doorvragen bij de aanvraag en er uitgebreide voorlichting over rechten en plichten wordt gegeven.

Het Werkplein Hart van West-Brabant helpt werkzoekenden en werkgevers om dichter bij elkaar te komen in de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Rucphen, Roosendaal en Zundert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief