Wethouder Hans Verbraak in de nieuwe fabriek die speciaal voor de foodsector is ingericht. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Wethouder Hans Verbraak in de nieuwe fabriek die speciaal voor de foodsector is ingericht. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

"Werknemers zijn deel van onze hechte familie"

Door: Remko Vermunt Actueel

ROOSENDAAL – Roosendaal is als vestigingsplaats vooral in trek bij alles wat met logistiek te maken heeft. Maar er is nog zoveel meer dan dat. Wethouder Hans Verbraak, bezig met zijn laatste klussen als wethouder, benadrukt dat regelmatig als hij op werkbezoek bij bedrijven komt.

Afgelopen woensdag was hij overigens niet zo maar op bezoek. Samen met eigenaar Wim Horsmans van Interflon, aan de Belder, opende Verbraak een nieuwe fabriek. De uitbreiding bleek voor het bedrijf noodzakelijk vanwege de verdubbeling van de productie van smeermiddelen voor de wereldmarkt.

Historie
Eigenaar en oprichter van het bedrijf, Wim Horsmans, heeft een chemische achtergrond. "In het begin was ik druk doende met experimenteren en ervaring opdoen met chemische processen. Uiteindelijk was het doel om smeermiddelen te ontwikkelen die meer zouden doen dan machines alleen aan de praat houden". Na een aantal jaren in Bergschenhoek te zijn gevestigd werd er in 1996 in Roosendaal een fabriek gebouwd om die smeermiddelen te produceren. "Met name de mogelijkheden die werden geboden door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en de Gemeente Roosendaal maakten het tot een ideale standplaats".

Ontwikkeling
Interflon produceert en levert speciale smeermiddelen en reinigingsmiddelen voor de industrie. "Doel is dat we duurzaamheid bevorderen door machines een langere levensduur te geven door met de juiste materialen te smeren", aldus Frédéric Mus, CEO van het bedrijf. En hij vervolgt: "Dat het een succesverhaal is blijkt wel uit de groei dat we als bedrijf door de jaren heen hebben doorgemaakt: in 1996 exporteerden we onze producten naar 10 landen, terwijl dat er inmiddels 53 zijn".

Bedrijfssfeer
Wie je tijdens deze feestelijke opening ook spreekt, er zijn ook technisch adviseurs van over de hele wereld aanwezig, iedereen heeft het wel op een of andere manier over het bedrijfsklimaat. "Werknemers zij allemaal onderdeel van het proces. Een manager staat niet boven maar tussen zijn medewerkers. We hechten heel veel waarde aan communiceren met elkaar, en dan het liefst met zo weinig mogelijk schakels ertussen. Het voelt eerder als een grote familie dan als een groep mensen met een werkverhouding", vat Horsmans die sfeer samen. "Onze oudste werknemer komt uit België en is 80 jaar, maar praat met hem niet over pensioen, want daar is hij helemaal nog niet aan toe".

Voorbeelden
Om een beeld te geven waarmee het bedrijf zich zoal bezighoudt, passeren tal van voorbeelden de revue: "We leveren speciale smeermiddelen aan de spoorwegen ten behoeve van de spoorwissels van hogesnelheidstreinen. Dat heeft invloed op het rollend materiaal, maar ook op de snelheid waarmee trajecten kunnen worden afgelegd. Bij de kartonindustrie worden de machines blootgesteld aan papierstof, stoom, water en warmte. Dat zijn zware condities waaronder die machines moeten draaien. Een reden te meer om daar specifieke smeermiddelen te ontwikkelen die tegen die elementen bestand zijn".

Food
"Omdat de producten van Interflon voldoen aan de hoogste eisen, normen en richtlijnen, kan ook de foodsector gebruik maken van onze smeermiddelen. Het gebruik van onze producten zorgen voor een schonere en efficiëntere productie bij afvullijnen van frisdranken, maar ook bij chips, snacks, koek en brood". Het succes van onze producten komt met name door de veilige stoffen die in de smeermiddelen worden verwerkt en het zuinige gebruik ervan".

Nieuwbouw
Dat alles leidde er afgelopen woensdag dus toe dat eigenaar en wethouder gezamenlijk de nieuwe productiehal voor de foodsector in gebruik namen door het knippen van een lint. Het enthousiasme bij de aanwezigen was groot, misschien ook wel mede dankzij het feit dat Marokko sinds kort als afnemer is toegetreden en dus het 54 land is waarmee zaken wordt gedaan.

BIJDRAGE RENÉ BRUIJNINCX



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief