De twee padelbanen openen op 25 maart aanstaande
De twee padelbanen openen op 25 maart aanstaande

Sportverenigingen krijgen een upgrade

Door: Remko Vermunt Actueel

ROOSENDAAL - Er wordt een flink bedrag geïnvesteerd om een aantal sportverenigingen op hoger niveau te tillen. Twee miljoen euro wordt geïnvesteerd in het aanleggen van kunstgrasvelden en daarnaast worden er verschillende subsidies beschikbaar gesteld voor de aanleg van twee padelbanen en drie beachvolleybalvelden. Dat heeft wethouder Toine Theunis laten weten.

"De sportclubs zijn met deze financiële bijdrage in staat om het aanbod van de sportfaciliteiten te vergroten en accommodaties te verbeteren", stelt de gemeente Roosendaal. Het eerste wapenfeit is de aanleg van twee padelbanen bij Tennisvereniging Roosendaal. Op 25 maart worden de banen van deze relatief nieuwe sport geopend. "Het is niet zo dat deze verenigingen bij mij komen, om geld vragen en weer weggaan", stelt wethouder Theunis. "Geen plan is ook geen geld, maar heb je een goed plan dan krijg je wel geld." Tennisvereniging Roosendaal kwam met een goed onderbouwd plan bij de gemeente Roosendaal. Een deel van de financiëring hadden ze al rond, maar voor het laatste deel klopten ze aan bij de gemeente. "En zo hoort het, maar de Roosendaalse verenigingen komen vaak al zelf met goede plannen."

Hockeyvereniging

Naast de tennisvereniging kan ook hockeyvereniging De Pelikaan uitkijken naar nieuwe velden. Zij dienden een plan in waarbij twee kunstgrasvelden worden vervangen. Bij het ene veld wordt de toplaag vervangen, het andere veld wordt vervangen voor een zogenaamd kunstgras waterveld. "De Pelikaan speelt op hoog niveau, maar zijn in de regio de enige zonder waterveld. Om mee te kunnen op het hoge niveau is zo'n veld wel wenselijk. Deze baan wordt in de zomer aangelegd." Watervelden voor hockeyclubs zijn van hoge kwaliteit en hebben zeer dicht kunstgras zonder zandvulling, waardoor de bal op consistente wijze rolt en stuitert. "Om talenten te kunnen behouden en op een hoog niveau te kunnen blijven spelen is een kunstgras waterveld noodzakelijk."

Beachvolleybal

Volleybalvereniging Kraftwell Symmachia gaat op sportpark Vierhoeven drie beachvolleybalvelden aanleggen. "Beachvolleybal is een sport die sterk in opkomst is. Vanaf komende zomer kan deze sport ook in Roosendaal worden beoefend." Over de locatie is nog een tijdje gesproken, maar uiteindelijk is een samenwerking gevonden met korfbalvereniging Keep Fit. Hierdoor kunnen de beachvolleyballers straks gebruikmaken van de kantine en kleedkamers van Keep Fit. "Deze velden worden in mei al gerealiseerd."

Voetbalverenigingen

Last but not least is de aanleg van kunstgrasvelden bij een aantal voetbalverenigingen. Drie voetbalclubs zijn een samenwerking aangegaan voor het realiseren van twee kunstgrasvelden bij sportpark Hulsdonk. "DVO'60 en RBC werken al langere tijd samen met de jeugdopleidingen, maar ook RKVV Roosendaal klopten aan de deur voor extra velden. De gemeente is daarom in gesprek gegaan met de drie partijen om te bekijken wat de mogelijkheden zijn." Het eindresultaat is de aanleg van twee kunstgras voetbalvelden die door de drie clubs gebruikt kunnen worden. "Met BSC en Alliance worden nog gesprekken gevoerd over de mogelijke aanleg van kunstgras voetbalvelden."

Laatste halte

Volgens wethouder Toine Theunis is de realisatie van deze velden en banen de laatste halte in het sportbeleid dat de afgelopen jaren is gevoerd. "We zijn hier zo'n zes jaar geleden mee begonnen." Daarbij stonden drie pijlers centraal: Accommodaties, sterke verenigingen en sport koppelen aan het sociaal domein. "We hebben verenigingen veel meer eigen verantwoordelijkheid gegeven, waardoor ze alleen maar sterker zijn geworden. Ze zijn bijvoorbeeld nu zelf verantwoordelijk voor klein- én groot onderhoud. Maar we hebben er ook voor gezorgd dat accommodaties duurzamer zijn geworden, waardoor bespaard wordt op energiekosten. Dertien mensen van Sportservice Noord-Brabant zorgen er in Roosendaal voor dat iedereen, jong en oud, kan sporten. "Nu hebben we gekeken welke knelpunten er nog waren en welke wensen er nog op het lijstje stonden en die zijn hiermee opgepakt", besluit wethouder Toine Theunis.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief