Er werd flink geschilderd voor het goede doel FOTO HENNIE RIBBENS
Er werd flink geschilderd voor het goede doel FOTO HENNIE RIBBENS Foto: Hennie Ribbens

Schilderen voor het goede doel: ColSensation

Door: Remko Vermunt Actueel

ROOSENDAAL – Het Fytaal Cancer Support Team doet dit jaar weer mee met ColSensation. Een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de Franse berg Mont Ventoux wordt beklommen. Het doel van de tocht is zoveel mogelijk geld inzamelen voor KWF kankerbestrijding. Voor de 39 deelnemers van het team is de tocht tevens de afsluiting van een moeilijke periode. Het team bestaat uit (ex)kankerpatiënten, hun dierbaren en begeleiders.


Om mee te doen met ColSensation dient elke deelnemer geld in te zamelen voor de kankerbestrijding. Ook de deelnemers van het Fytaal Cancer Support Team doen dat met veel enthousiasme. Donderdagavond werd er geschilderd in het atelier van de Roosendaalse kunstenaar Geoffrey Wijn. "Ik twijfelde geen moment toen ik het verzoek kreeg een workshop te verzorgen voor het dit team. Ik krijg veel verzoeken om goede doelen te steunen maar toen ik werd gebeld over dit Roosendaalse initiatief twijfelde ik geen moment. De deelnemers wilden zelf aan het werk en ze proberen ook zelf hun schilderijen aan de man te brengen. Heel mooi. Ik hoop dat de opbrengst geweldig zal zijn."

Veiling
Carin kreeg 2 jaar geleden borstkanker en deed ook vorig jaar al mee aan de beklimming van de Mont Ventoux. "Het was voor mij de verwerking en de afsluiting van een moeilijke periode. Ik vind het belangrijk om geld in te zamelen voor de kankerbestrijding. Ik heb 2 dochters en ik denk ook aan hen. Kanker komt veel in mijn familie voor. Mijn broer en vader hebben deze nare ziekte ook gehad. Met meer onderzoek hoop ik dat de behandelingen die de volgende generatie kankerpatiënten moet ondergaan beter zullen zijn." Carin heeft haar eigen auto geschilderd en hoopt dat ze via de veiling die gehouden gaat worden haar kunstwerk kan slijten aan bijvoorbeeld een garagebedrijf.

Begeleiders
Trudy en Kees doen ook mee. Trudy is (ex)kankerpatiënt en kanker komt ook in haar familie veel voor. Trudy werkt in een kapsalon waar veel patiënten komen. Als door de chemokuur het haar uitvalt helpt zij hen met het uitzoeken van een mooi haarwerk. Kees verloor 4 jaar geleden zijn vrouw aan borstkanker. Trudy en Kees kenden elkaar al van zicht en maar toen zij elkaar 2 jaar geleden tegen kwamen met het uitlaten van de hond sloeg de vonk over en inmiddels zijn zij een heel gelukkig stel. "Wij gaan mee als begeleiders,' vertelt Kees. "Wij lopen mee en proberen mensen die het moeilijk hebben een beetje te steunen."

Training
Oncologiefysiotherapeut Annemarie Hendriks behandelt in haar praktijk ex-kankerpatiënten. "Vanuit mijn praktijk is het idee ontstaan. We starten op 5 april met 2 keer per week wandelen. We bouwen langzaam op en later komt er nog heuveltraining bij. De Mont Ventoux is toch 21 km omhoog." Ook Sara doet voor de tweede keer mee. Zij kreeg in 2005 borstkanker en in 2016 opnieuw "De eerste keer dacht ik alleen maar aan sterk zijn en doorgaan. Bij de tweede keer stond ik er heel anders in en wilde ik het vooral doorleven en voelen. Dat is beter voor de verwerking. Ik heb vorig jaar lang nagedacht of ik wel mee zou doen met ColSensation maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Toen we begonnen met trainen dacht ik dat ik het nooit zou gaan redden maar het is toch gelukt. Nu kan ik als ervaringsdeskundige de nieuwkomers weer vooruit helpen. Er wordt weinig over kanker gesproken. Het is vooral vooruitkijken. Niet focussen op de ziekte maar op de toekomst."

Alle activiteiten van Fytaal Cancer Support Team, waaronder ook alle informatie over de veiling, zijn terug te vinden op hun Facebookpagina. ColSensation wordt gehouden op 14 september 2018.

BIJDRAGE HENNIE RIBBENS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief