Afbeelding
Foto: Dijksteeke

Maatwerk voor buurthuizen voor een betere exploitatie

Door: Remko Vermunt Actueel

ROOSENDAAL - Er komt voorlopig geen nieuwe verdeling van de subsidiegelden voor wijk- en buurthuizen. Dat laat burgemeester Jacques Niederer weten. De gemeenteraad nam ruim een jaar geleden een motie aan om te voorkomen dat buurt- en/of dorpshuizen in Roosendaal zouden moeten sluiten.

De motie werd op 26 januari 2017 aangenomen omdat er sprake was van structurele financiële problemen bij een paar van deze buurthuizen. De gemeenteraad wilde er met de motie voor zorgen dat de activiteiten van de buurthuizen in ieder geval door konden blijven gaan en het liefst in de eigen huisvesting. Daarnaast werden wethouders en burgemeester opgeroepen om een nieuwe subsidiestructuur te ontwikkelen, waarbij de buurthuizen geld zouden krijgen op basis van de activiteiten die ze organiseren.

Noodzaak

De burgemeester laat nu weten dat er geen directe noodzaak is om het subsidiebudget te verruimen of te veranderen. Er zijn slechts drie buurthuizen waarbij het moeilijk is om financieel gezond te blijven. In 2012-2013 is er voor gekozen om de buurthuizen zo zelfstandig mogelijk te laten opereren. "Het verhogen van het subsidiebedrag zou deze koers - en daarmee de stimulans tot ondernemerschap - doorbreken." Als de gemeente het subsidiesysteem zou veranderen zou dat kunnen betekenen dat goed presterende buurthuizen opeens meer krijgen dan noodzakelijk, maar het zou er ook voor kunnen zorgen dat buurthuizen die het al lastig hebben helemaal in zwaar weer komen. "Er is geconcludeerd dat het op dit moment niet mogelijk is om op basis van ondere objectieve parameters een verdeling te maken voor buurthuizen." Daarom blijft de huidige systematiek de komende twee jaar nog intact. "Het zoeken naar een nieuw systeem zorgt voor onnodig veel onrust en onzekerheid bij buurthuisbesturen."

Inhoudelijk

Natuurlijk wil de gemeente er wel voor zorgen dat alle activiteiten door kunnen blijven gaan in de huidige huisvesting. Daarom wordt met ingang van het subsidiejaar 2019 per wijk/dorp bekeken wat de doelstellingen zijn voor dat jaar. Die doelstellingen hebben een relatie met de samenstelling van de wijk en aandachtspunten in de wijk op sociaal maatschappelijk gebied. "Het gaat bijvoorbeeld om thema's als eenzaamheid, armoede, jongeren, meedoen." De gemeente gaat dan controleren of het dorps- en/of buurthuis in voldoende mate de doelstelling realiseert. Zo ontstaat een duidelijker beeld van de activiteiten die een buurthuis moet organiseren. Daarnaast gaat de gemeente helpen bij de bedrijfsvoering omdat een aantal buurthuizen heeft aangegeven dat het runnen van een buurthuis een zware verantwoordelijkheid van hen vraagt. "Er is niet altijd sprake van een efficiënte bedrijfsvoering of een juiste marketing naar buiten toe. De oplossing van een tekort op een exploitatie kan dus ook worden gezocht in het verhogen van de inkomsten en verlagen van de kosten."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief