Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Jac Bakx vertelt over 'zijn' stembureau 5: Zoomvliet College

Door: Remko Vermunt Actueel

ROOSENDAAL - Jac Bakx, voorzitter van stembureau 5, is niet helemaal tevreden met de opkomst in zijn 'nieuwe' stembureau. Vanochtend om 07.30 uur stonden er al mensen voor de deur te wachten om hun stem uit te brengen. Binnen tien minuten hadden negen mensen hun stem uitgebracht, maar zo is het niet de hele dag gegaan. "De ene keer is er helemaal niemand en dan opeens staat het weer vol", vertelt Bakx. 

Dit jaar zit stembureau 5 voor het eerst in het Zoomvliet College. Voorheen zat stembureau 5 gevestigd in het Fatimahuis, maar vanwege de mogelijke verkoop van de kerk met daarbij het Fatimahuis, moest het stembureau uitwijken naar het Zoomvliet College. "Het is hier sowieso kouder dan in het Fatimahuis en we dachten in het hoofdgebouw te zitten, maar nu zitten we wel een beetje weggestopt", vertelde Bakx vanochtend. Inmiddels is er gehoor gegeven aan zijn oproep. Drie verschillende kacheltjes zorgen er nu voor dat het een stuk hagelijker is in het klaslokaal.

Om 18.30 uur hadden ongeveer vijfhonderd hun stem uitgebracht bij stembureau 5. "Dat is niet extreem hoog", vertelt Bakx. En daarmee lijkt zijn voorspelling van de ochtend uit te komen. Het Fatimahuis ligt vooral voor mensen uit de Kortendijk iets meer op de route én in het zicht dan het Zoomvliet College, waar men toch net iets meer moeite moet doen om hun stem uit te brengen. Voor Bakx en de andere vrijwilligers van Stembureau 5 is dat niet per se slecht nieuws.

"Met deze opkomst verwacht ik rond middernacht wel klaar te zijn met tellen. Als er duizend mensen hadden gestemd, waren we ook langer bezig geweest." Om stipt 21.00 uur sluit Bakx het stembureau en dan gaan de vrijwilligers eerst de stembiljetten van de gemeenteraadsverkiezingen tellen. Daarna worden de stemmen voor het referendum geteld. "Als alles geteld is wordt een proces-verbaal opgemaakt en uiteindelijk breng ik alle stemmen naar het gemeentehuis". vertelt de voorzitter.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief