Afbeelding

Uitslag Roosendaal is bekend: Roosendaalse Lijst blijft de grootste

Door: Remko Vermunt Actueel

ROOSENDAAL - De stembureaus in de gemeente Roosendaal hebben hun deuren gesloten. Van 7.30 uur tot 21.00 uur konden alle stemgerechtigden hun stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen en voor het raadgevend referendum over de 'sleepwet'. Welke partij wordt de komende vier jaar de grootste in onze gemeente? Volg het in onze liveblog.

In de Sint Jan in Roosendaal is vanaf 21.00 uur een speciale verkiezingsavond gehouden waar de uitslagen bekend worden gemaakt:

21.30 uur: De eerste zes stembureaus zijn inmiddels al geteld. Grote winnaars hierbij zijn de VLP, VVD en GroenLinks. De Roosendaalse Lijst is op basis van de eerste stemmen drie zetels verloren, terwijl de VLP er twee zetels bij krijgt. Daarmee wordt de VLP de grootste partij van Roosendaal. De Roosendaalse Lijst heeft op dit moment 17,2 procent van de stemmen behaald tegenover de 17,9 procent van de VLP. Het CDA is gedaald naar 12,1 procent, de SP naar 10,2 procent en D66 naar 6 procent. De PvdA heeft 6,5 procent van de stemmen behaald en de Nieuwe Democraten 3,5 procent. GroenLinks is gestegen naar 9,6 procent en de ChristenUnie naar 2,3 procent. PvC heeft 0,7 procent van de stemmen behaald.

22.00 uur: Inmiddels druppelen steeds meer stembureaus binnen. De Roosendaalse lijst staat op dit moment op acht zetels en blijft daarmee toch de grootste partij in Roosendaal. De VLP volgt echter op de voet en staat op dit moment op zes zetels. De rest van de zetels is vooralsnog als volgt verdeeld: CDA 4, SP 3, VVD 5, D66 2, PvdA 2, Nieuwe Democraten 1, GroenLinks 3, PvC 0 en de ChristenUnie 1.

22.30 uur: De voorlopige uitslagen van 29 stembureaus zijn binnen. De Roosendaalse Lijst leek bij de eerste uitslag verloren te hebben van de VLP, maar de Roosendaalse Lijst lijkt toch weer de grootste partij te worden. De VLP volgt op dit moment met 16,5 procent van de stemmen. De percentages zijn verder op dit moment als volgt: 
CDA: 12,3 procent
SP: 9 procent
VVD: 13,4 procent
D66: 5,5 procent
PvdA: 5,9 procent
Nieuwe Democraten: 3,3 procent
GroenLinks: 8,7 procent
PvC: 0,7 procent
CU: 2,7 procent

23.00 uur: Er is weer een nieuwe uitslag en er zijn wederom nieuwe uitslagen van de stembureaus binnengekomen. De Roosendaalse Lijst blijft de grootste partij. Ze verliezen wel één zetel, maar houden wel acht zetels over. Net als bij de vorige uitslagen is de VLP op dit moment de tweede partij met zes zetels. VVD heeft in de prognoses vijf zetels. De overige verdeling is tot nu toe als volgt: CDA 4 zetels, SP 3 zetels, D66 2 zetels, PvdA 2 zetels, Nieuwe Democraten 1 zetel, GroenLinks 3 zetels, PvC 0 zetels, ChristenUnie 1 zetel.

23:45 uur: De definitieve uitslag van de gemeente Roosendaal is bekend: De Roosendaalse Lijst heeft gewonnen met acht zetels, toch zijn zij 1 zetel gedaald ten opzicht van vier jaar geleden. VLP is van vijf naar zes zetels gegroeid en ook de VVD heeft er één zetel bijgekregen van 4 naar 5. Verlies is er bij het CDA (van 5 naar 4), bij de SP (van 5 naar 3) en bij de Nieuwe Democraten (van 2 naar 1). D66 is stabiel gebleven op twee zetels en ook de PvdA blijft twee zetels bezetten. Grote stijger is GroenLinks die van één zetel naar drie zetels gaat. De PvC behaalt uiteindelijk net niet genoeg stemmen voor een zetel en de ChristenUnie komt juist wel in de raad met één zetel.

23:55 uur: Persbericht VLP: "De VLP is de inwoners van Roosendaal en haar dorpen zeer dankbaar voor de steun voor dé volkspartij van Roosendaal en haar dorpen. Wij gaan ons vol energie en enthousiasme inzetten voor een sterk Stadsbestuur, samen met iedereen. Daarin sluit de VLP niemand uit want samen moeten we het doen. Wij zien met veel belangstelling de uitnodiging voor de formatie tegemoet en zullen constructief en zeker met de juiste instelling aan tafel zitten om tot een goed Stadsbestuur te komen. Wij hebben daar vertrouwen in, zeker met de nieuw gekozen kandidaten van de VLP."

0.22 uur: Einde liveblog



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief