Het optreden van Close Up tijdens Hartstocht.
Het optreden van Close Up tijdens Hartstocht. Foto: Hennie Ribbens

Derde editie Hartstocht gezellig en sfeervol

Door: Amber Kuijs Cultuur

ROOSENDAAL - Elk jaar houden de Kruiskerk, de Evangelische Gemeenschap en de Norbertusparochie in de aanloop naar Pasen het evenement Hartstocht. Zo ook afgelopen vrijdag. Het zacht verlichte Tongerloplein voelde ondanks de frisse avond warm aan. Het thema samenzijn en verbinden kwam goed tot zijn recht tijdens het kleine en intieme evenement. Muziek, informatiestandjes, warme koffie, kaarsjes en groepjes gezellig kletsende mensen zorgden voor een bijzondere sfeer.

Vier jaar geleden ontstond het idee om een klein festival te organiseren geïnspireerd op het grote muziekevenement The Passion waar het lijden, sterven en de opstanding van Jesus wordt verteld. Corné louwen is medeorganisator en afgevaardigde van de Evangelische gemeente. "Het doel van de avond is samenzijn en verbinden. De mensen hier op het plein, in de stands en op het podium laten hier zien dat zij een passie hebben, maar ook dat klaarstaan voor een ander en het gesprek aangaan belangrijk is in deze maatschappij die steeds materialistischer wordt."

Muziek
"De koren en bands die meedoen aan Hartstocht kiezen voornamelijk liedjes en muziekstukken die al eerder tijdens The Passion zijn uitgevoerd," vertelt Corné Louwen. De schoolband van het Norbertus Gertrudis lyceum mocht het spits afbijten. Daarna volgenden nog optredens van de koren Close Up en Akkoord, de Leger des Heilsband. De jongerenband Praise Only was de afsluiter van de avond.

Jongeren
Rondom het plein stonden standjes van diverse kerkelijke en maatschappelijke organisaties uit Roosendaal. Verder was er een tent waar ruimte was voor bezinning en het branden van een kaarsje voor een dierbare. Veel aandacht ook voor jongerenwerk. Carla Boelhouwers van jongerenstichting Acces was aanwezig met de bus waarmee zij jongeren in Roosendaal proberen te bereiken. "We gaan naar de jongeren toe met onze bus en bieden hen een luisterend oor. Daarnaast hebben we ook een eigen ruimte aan de St. Josephstraat waar we allerlei activiteiten ontplooien. We houden onder andere meidenavonden in onze huiskamer en we hebben een eigen studio om muziek op te nemen. De stichting is opgericht door mensen met een Christelijke achtergrond maar alle jongeren zijn welkom." Acces werk veel samen met Boost, een straathoekwerkproject van jongerenwerker Bas Huibregtse.

Leger des Heils
De Roosendaalse afdeling van de Christelijke gemeenschap Sant'egidio organiseert activiteiten gericht op kinderen, jongeren, ouderen, eenzamen, en daklozen. Hun thuishonk is 'Huis van de Westrand', een buurthuis in de gelijknamige wijk. Het Leger des Heils is nog zoekende naar een passend Roosendaals thuishonk. Manager Jan Looij over de Roosendaalse plannen van de organisatie. " We hebben nog geen locatie in Roosendaal maar dat gaat dit jaar wel gebeuren. We zijn op zoek naar een mooie ruimte voor 'Bij Boshart' want zo heten de buurthuiskamers van het Leger des Heils. In Bergen op Zoom loopt het erg goed en in Roosendaal gaat het ook lukken. Het wordt een ontmoetingsplek waar iedereen terecht kan voor een luisterend oor, een kop koffie, een maaltijd of andere activiteiten." FOTO EN BIJDRAGE HENNIE RIBBENS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief