Afbeelding
Foto: Archief Weekblad de Bode

Roosendaalse Lijst kiest voor samenwerking met VVD, CDA en GroenLinks

Door: Remko Vermunt Actueel

ROOSENDAAL - Als het aan informateur Toine Theunis (Roosendaalse Lijst) ligt, bestaat het nieuwe gemeentebestuur van Roosendaal uit Roosendaalse Lijst, VVD, CDA en GroenLinks. Daarnaast wil de wethouder dat het nieuwe college aantreedt met vijf wethouders. Dat heeft Toine Theunis laten weten aan alle fracties. De Roosendaalse Lijst kwam tijdens de verkiezingen als winnaar uit de bus en daarom nam wethouder Toine Theunis zelf het voortouw om in gesprek te gaan met de verschillende partijen. Nu is het aan de formateur om te komen tot een bestuursakkoord.

In de eerste ronde heeft Theunis met alle fracties gesproken, maar hij geeft aan samen met de VVD, CDA en GroenLinks de tweede ronde in te willen gaan. "Als informateur heb ik onderzocht welke partijen met elkaar willen gaan verkennen of zij samen de komende vier 4 jaar het bestuur van de stad op zich zouden willen gaan nemen." Opvallend hierbij is dat er vooralsnog geen samenwerking wordt aangegaan met de VLP, terwijl zij als tweede partij uit de bus zijn gekomen. Uit de gespreksverslagen van de informateur blijkt dat meerdere partijen hebben aangegeven terughoudend te zijn in de samenwerking met de VLP. Uit het gespreksverslag blijkt dat het CDA moeite heeft met partijen die voor de verkiezingen wat roepen en na de verkiezingen daarin 180 graden draaien. Als Toine Theunis vraagt over welke partij ze het dan hebben, noemt het CDA de VLP. De VVD zegt daarentegen terughoudend te zijn tegenover de VLP, omdat zij als enige partij niet ingestemd hebben met het rapport van Riek Bakker voor de binnenstad. GroenLinks gaf aan geen partijen uit te willen sluiten, maar geeft wel aan dat gelet op de partijstandpunten een coalitie met de VLP niet erg voor de hand ligt.

Brug slaan

Ook de SP en PvdA geven aan dat een samenwerking met de VLP niet wordt uitgesloten, maar de SP vindt dat de VLP wel veel standpunten moet herzien. In het gesprek met de VLP wees Theunis onder andere op de felheid van de partij de afgelopen vier jaar. "Hij had het laatste jaar verwacht dat er meer een brug zou worden geslagen, maar dit is niet gebeurd", staat in het verslag te lezen. Theunis vraagt zich dan ook af hoe de VLP het aan de achterban gaat uitleggen, wanneer ze de omwenteling naar het college maken. De VLP is van mening dat je als oppositie wel iets feller mag optreden. "Je moet ook gehoord worden. Als coalitie moet je hier anders inzitten. Er moet een streep onder het verleden worden gezet." Maar, daar lijkt de VLP nu toch geen kans voor te krijgen.

GroenLinks

Een andere partij die flink is gegroeid (van één naar drie zetels) is GroenLinks. Zij hebben na de eerste ronde aangegeven extra tijd nodig te hebben om de achterban te raadplegen, maar afgelopen vrijdag heeft ook GroenLinks aangegeven dat zij graag een tweede gespreksronde in willen gaan. De vier fracties gaan nu gezamenlijk bekijken of er voldoende onderling vertrouwen is om bij te kunnen dragen aan de vorming van een stabiele coalitie met voldoende bestuurskracht. "Dit om de gemeente in staat te stellen haar ambities en de door het rijk opgelegde opgaven te kunnen realiseren", aldus wethouder Toine Theunis. De partijen gaan proberen om samen tot een bestuursakkoord te komen en daarbij wordt vooral gekeken naar drie thema's: inhoudelijke doelen, stabiele coalitie en bestuurskracht.

Formatie

"Samen met de vier fracties heb ik de heer Mol gevraagd om in deze tweede fase van het proces de rol van formateur op zich te willen nemen. Hij heeft hierin toegestemd." Het is nu aan de formateur om samen met de vier partijen het coalitieprogramma handen en voeten te geven en vervolgens de gewenste wethouders daarbij te selecteren. "Deze wisseling in bezetting wordt door de vier beoogde coalitiepartijen ondersteund."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief