Afbeelding
Foto: Elles Jansen

Koningsdag wordt overal uitbundig gevierd

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – Elders in het land gaan door gebrek aan belangstelling Oranjecomités en Oranjestichtingen ter ziele. Vooral kleine kernen hebben het moeilijk om bewoners te motiveren deel te nemen aan de activiteiten. Ook het vinden van voldoende vrijwilligers wordt steeds moeilijker. Maar in de gemeente Roosendaal is dit niet aan de orde. Koningsdag is nog springlevend. 

De belangrijkste taak van de Oranjecomites is het organiseren van de activiteiten op en rond Koningsdag. Voornamelijk gezellige en laagdrempelige activiteiten voor iedereen. In de gemeente Roosendaal wordt Koningsdag uitbundig gevierd. Ook bij de plechtige momenten die horen bij deze dag, zoals het hijsen van de vlag en het zingen van het Wilhelmus, zijn altijd volop belangstellenden aanwezig.

Wouwse Plantage

Martine Roozen van Oranjecomité Wouwse Plantage vindt wel dat het steeds lastiger wordt om Koningsdag levend te houden. "De tijden dat ons comité 15 leden telde is voorbij. We doen het nu met vier man maar zijn daardoor wel een stuk creatiever geworden. We werken meer samen met plaatselijke bedrijven en andere verenigingen in het dorp. 'Helpen jullie ons, dan helpen wij jullie' is hierbij de gedachte." Het Oranjecomité viert dit jaar haar 45 jarig jubileum. Voor deze gelegenheid is er naast allerlei andere activiteiten zoals een kaarttoernooi ook een tocht uitgezet waarbij de deelnemers in het verleden duiken. "Een wervelend spektakel met een oranje tintje," aldus Martine Roozen.

Heerle

Oranjecomité Heerle is onderdeel van Stichting Heerl'k, een organisatie die evenementen verzorgt in Heerle. Dit jaar start het programma in Heerle al om 7.30 uur met dauwtrappen, gevolgd door een ontbijtje op de boerderij. Een tocht met versierde fietsen, een vrijmarkt en een bingo staan ook op het programma. "Er zijn voldoende vrijwilligers die zich elk jaar weer inzetten op Koningsdag," vertelt bestuurslid Bianca Koevoet. "Er is veel betrokkenheid want iedereen zou het zonde vinden als dit feest in ons dorp verloren zou gaan."

Moerstraten

Ook in Moerstraten zijn de voorbereidingen voor Koningsdag in volle gang. Volgens Angela Veraart van Oranjecomité Moerstraten loopt het allemaal op rolletjes. "We zijn met 7 vrijwilligers en ondanks dat we geen basisschool meer hebben is er veel draagvlak in het dorp. Iedereen is betrokken. Er doen wel 30 kinderen mee aan het fietsen versieren. Dat doen we gezamenlijk en de kinderen maken gebruik van dezelfde materialen. Zo is er geen onderscheid." Verder kunnen de kinderen die dag knutselen en spelletjes spelen en worden er frietjes gegeten. 's avonds is er nog een puzzeltocht voor het hele gezin op de fiets.

Wouw

Volgens Lars Rutjes van Oranjecomité Wouw is de animo op Koningsdag top. "Alle activiteiten worden goed bezocht. Het Oranjebal op de avond voor Koningsdag wordt gehouden in een feesttent en het is altijd volle bak. Dit jaar hebben we de bands Impact en Stoot. Wel een probleempje is het werven van collectanten. We proberen alles heel laagdrempelig te houden en dus goedkoop. We collecteren daarom deur aan deur. Hier hebben we wel 30 collectanten voor nodig. Dit jaar was het net aan." Voor de kinderen is er in Wouw veel te doen. Er is onder andere een kindervrijmarkt, een tocht met versierde fietsen, een klimtoren, springkussen en draaimolen.

Nispen

In Nispen begint Koningsdag al om 7.00 uur met dauwtrappen. Om 10.00 uur is er een koffieconcert. De Oranje familiefietstocht is 's middags en wordt afgesloten met frietjes. "Voorzitter van Oranjestichting Nispen Joep van Rijswijk is positief. "We hebben elk jaar wel 200 deelnemers dus het loopt goed in ons dorp. Wel lastig is het om de eindjes aan elkaar te knopen. We willen alle activiteiten gratis houden, zeker voor de kinderen. Iedereen moet mee kunnen doen. Wat meer vrijwilligers zijn natuurlijk ook altijd welkom maar verder is het altijd een geweldig feest in ons dorp."

Roosendaal

Voorzitter Paul van den Berg van Oranjestichting Roosendaal zou wel graag zien dat er nieuwe leden komen bij de stichting. "Het lukt ons wel om alles op tijd en goed geregeld te krijgen maar het vinden van vrijwilligers wordt steeds moeilijker. Maar Koningsdag leeft in Roosendaal. Alle activiteiten zijn druk maar ook de officiële momenten zoals de bijeenkomst gedecoreerden in de St. Jan, de aubade en het hijsen van de vlag worden goed bezocht." Naast de traditionele vrijmarkt op het Tongerloplein is de Nieuwe markt omgetoverd in een activiteitenplein voor de kinderen. Vanwege 750 jaar Roosendaal zullen er dit jaar twee podia zijn op de Markt met livemuziek van Roosendaalse bands van 12.45 uur tot 19.15 uur.

BIJDRAGE HENNIE RIBBENS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief