Afbeelding

Open Kerken Brabant

Algemeen

ROOSENDAAL - Dit unieke evenement wil Brabanders kennis laten nemen van het grote culturele belang van de kerken. Torens en kerken bepalen het aanzien van Brabant.

Vanuit elke positie in stad, dorp of buitengebied rijzen ze op en vertellen ze het woordeloze verhaal van hun geschiedenis, van de historie van de gemeenschap die ze ooit heeft gerealiseerd. Deze gebouwen zijn de krachtigste materiële uitingen van de Brabantse identiteit. In vervlogen tijden zijn ze met bloed, zweet en tranen gebouwd voor de eredienst, maar door de ontkerkelijking verliezen veel kerken hun religieuze betekenis. Veel kerkgebouwen hebben daardoor al een andere bestemming gekregen en in de komende jaren zullen in Brabant ruim tweehonderd kerken een nieuwe functie krijgen. Het herbestemmen van kerken is een van de grootste culturele vraagstukken van Brabant, een probleem dat bovendien in korte tijd moet worden opgelost. Bewustwording draagt bij aan het vinden van goede herbestemmingen van kerken die aan de eredienst zijn of worden onttrokken. Daarom heeft een groot aantal organisaties Open Kerken Brabant opgericht. Het initiatief is genomen door de Brabantse Hoeders. De inzet van deze unieke manifestatie is dat op 26 november alle Brabantse kerken zijn opengesteld voor het publiek. Meer informatie is te vinden op www/openkerkenbrabant.nl

De herontwikkeling biedt ook kansen. Het gezondheidscentrum in de voormalige Heilig Hart kerk , in de wijk Kalsdonk, is hier een goed voorbeeld van. En ander voorbeeld van herbestemming is de Kruiskerk, aan het Sint Lucasplein in de Westrand. De Protestantse Gemeente Roosendaal heeft in januari 2003 de gesloten R.K. H.Kruiskerk (1963, archb. Taen en Nix) gekocht. Na de zomervakantie in 2003 is dit het Protestantse kerkcentrum van Roosendaal geworden. Op 7 september 2003 is er de eerste dienst gehouden, en de officiële ingebruikname was 12 oktober 2003. De kerk heet nu Kruiskerk. Op 26 november is er 's middags van 14.00 tot 17.00 uur gelegenheid om een kijkje te nemen in de Kruiskerk en kunt u zich laten informeren over de wijze waarop dit veranderingsproject is gerealiseerd. Er zijn rondleidingen, foto's en tekeningen, een videopresentatie en er is een speciale rondleiding voor hen die geïnteresseerd zijn in de religieuze elementen. Daarnaast is er een tentoonstelling van schilderijen en aquarellen, een verzameling van ''amateur''- kunst, te zien.

Natuurlijk staat er ook voor iedereen koffie of thee klaar. U bent van harte welkom.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief