Afbeelding

Column Hanneke Marcelis 'Kampeerseizoen'

Door: Hanneke Marcelis Actueel

Een flatscreen televisie. Een volwaardige keuken met vier gaspitten, gevulde koelkast en vriezer. Een schoon opgemaakt kingsize bed. Het klinkt als een luxe hotelsuite. Maar dat is het niet. Het is het interieur van de gemiddelde tent op een camping. Of beter gezegd: op een 'glamping'. Blijkbaar vertoeven duizenden Nederlanders ieder weekend in zo'n huiskamerachtige tent waar ze geen minuut van hun favoriete tv-programma hoeven te missen en 's nachts in een warm bed kunnen kruipen. Het is een wereld waarvan ik niet wist dat 'ie bestond.

Misschien is dat ook niet zo raar. Want een echte kampeerder ben ik niet. Wanneer ik de keuze heb tussen een week k(r)amperen op een weiland in Frankrijk en een sjieke kamer in een hotel waar een uitgebreid ontbijtbuffet wordt geserveerd, is mijn keuze snel gemaakt. Dan blijft het tentje thuis. Toch wil dat niet zeggen dat ik mijn luchtbed en pomp nooit van de zolder haal. Want aangezien mijn weekenden al sinds mijn vijfde gevuld zijn met scouting, ontkom ik er niet aan. Maar een glampeerervaring is dat absoluut niet.

Afgelopen weekend was het weer zo ver. Mijn vrienden en ik hadden dapper de keuze gemaakt om überhaupt niet eens een tent op te zetten. Een zeiltje ter bescherming tegen de wind zou wel voldoen, was het idee. Ik was blij dat ik 's ochtend mijn halfbevroren slaapzak mocht verlaten. En om in de primitieve sferen te blijven bestond de lunch uit een maaltijd bereid op een kampvuur. Aangezien de verwachtingen laag waren en de honger groot, smaakte het heerlijk. Maar toegegeven, het zand wat af en toe tussen mijn tanden knarste herinnerde me eraan dat het nou niet bepaald Michelinsterwaardig was.

Misschien moet ik glamping toch een keer een kans gaan geven. Me aansluiten bij die duizenden Nederlanders die al lang en breed doorhebben dat het de verbeterde versie van het ouderwetse kramperen is. Het kingsize bed in een verwarmde tent vind ik namelijk best lekker klinken. En dat fornuis is ook best handig. Alleen die televisie. Die komt er echt niet in. Want met je vrienden om je heen onder het genot van een drankje warm worden bij het kampvuur? Dat wint het van welk programma dan ook.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief