Ad Vriens werd als enige Roosendaler benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Ad Vriens werd als enige Roosendaler benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Het regent Koninklijke lintjes in Roosendaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Burgemeester Jacques Niederer heeft donderdagochtend negen mensen mogen verrassen tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Acht Roosendalers mogen zich sinds deze donderdag Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen, één Roosendaler is sinds deze dag zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege zijn medische gezondheid krijgt Johan Henken (70) zijn lintje pas later uitgereikt.

De 76-jarige Riet van den Bemd-Goris stond bovenaan op de lijst van de burgemeester en mocht als eerste een Koninklijk lintje in ontvangst nemen. Bij het zien van de burgemeester sprongen de tranen in haar ogen, want ze begreep meteen hoe laat het was. "De mensen hebben het zo goed geheim gehouden. Dat is ze nog nooit gelukt", stelde de 76-jarige bridgekoningin. Van den Bemd is immers al sinds 1992 actief met bridgen. Zo organiseert ze onder andere de bridgemiddag op vrijdagmiddag in 'Ons Marie', gevestigd in Parrotia waar ook het lintje werd opgespeld. "U verzorgt de gehele organisatie van het gereed zetten van tafels, aansluiten van scorekastjes, invoeren van deelnemers tot het invoeren van de uitslagen. U bent een begrip geworden bent in de bridgewereld."

René Bruijnincx

De 67-jarige René Bruijnincx werd verrast in het Paviljoen op de Nieuwe Markt. "Daar word je toch even stil van", zei hij bij het zien van de burgemeester. Bruijnincx is al jaren correspondent van de Roosendaalse Bode en in die hoedanigheid was hij een interview aan het houden in het Paviljoen, toen opeens de burgemeester verscheen. Naast zijn correspondentschap doet en deed René nog véél meer. Zo was hij onder andere van 1976 tot 1985 actief bij de Stichting Carnaval Roosendaal, waarbij hij onder andere zes jaar Prins Carnaval is geweest. René was tevens vier jaar lid van de gemeenteraad als fractievoorzitter van de Roosendaalse Lijst en daarnaast is hij betrokken (geweest) bij tal van verenigingen en organisaties. De Koninklijke onderscheiding is dan ook een beloning voor zijn vele vrijwilligerswerk. "Ik heb een korte spanningsboog, daarom doe ik het meeste vrijwilligerswerk zo'n vier jaar en dan ga ik weer iets anders doen."

Peter-Martijn Hellemons

Peter-Martijn Hellemons is relatief gezien erg jong om al in aanmerking te komen voor een lintje. Met zijn 46 jaar is hij het jongste nieuwe Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Toch heeft Peter-Martijn al het nodige vrijwilligerswerk op zijn naam staan en dan met name bij Modelspoorverenigingen. Zo was hij van 1990 tot 2000 penningmeester bij Modelspoorvereniging Oudenbosch en sinds 200 is hij lid van Modelspoorvereniging Post B.

Herman Koning

De 70-jarige Herman Koning is een manusje van alles. Zo was hij jeugdleider bij voetbalclub Alliance, zette hij zich in voor de Zonnebloem en het Rode Kruis en is hij chauffeur geweest bij de Buurtbusvereniging Kruisland-Steenbergen. Koning is al jarenlang vrijwilliger op basisschool De Rietgoor en De Wending én hij heeft als vrijwilliger gewerkt als conciërge bij het Centrum voor de Kunsten. "Al met al een mooie lijst van verdiensten", aldus de burgemeester.

Rinus Buijs

De eveneens zeventigjarige Rinus Buijs is een sportman in hart en nieren. Jarenlang was hij actief als jeugdleider bij RKVV, hij organiseerde (internationale) toernooien en was beheerder van de kantine van de voetbalclub. Sinds een aantal jaar is Rinus wedstrijdcoördinator, hetgeen inhoudt dat hij de tegenstanders ontvangt, ze wegwijs maakt, de (bond)scheidsrechters ontvangt, vele
(wedstrijd)formulieren moet invullen en zorgt dat alles rondom de wedstrijden goed verloopt.

Lieske Suijkerbuijk-Maas

Lieske Suijkerbuijk ontvang haar Koninklijke onderscheiding voor de tomeloze inzet bij de Sint Norbertusparochie (1990 tot 2005) en haar betrokkenheid bij Appartementencomplex Boerhaave waar zij betrokken is bij bijna alle activiteiten. Van het bloemschikken tot de bingo, van het wegwijs maken van nieuwe bewoners tot het runnen van de bar. Lieske Suijkerbuijk is overal bij betrokken. Daarnaast heeft ze zelfs een kleine bibliotheek opgericht waar de bewoners boeken kunnen lenen.

Ludo Alberts

De 76-jarige Ludo Alberts is van 1999 tot 2010 raadslid geweest van de lokale Partij van de Arbeid-fractie in Roosendaal. Maar al in 1987 nam Alberts het initiatief om het jaarlijkse toernooi om de Toverstaf te houden. "Sindsdien organiseert u jaarlijks dit toernooi fantasiebiljarten (biljart artistique). U bedenkt de biljartstoten en werkt deze uit. U werft de deelnemers en u maakt
afspraken met onder meer de horeca." Sinds 2001 biedt Ludo ook tijdelijk onderdak aan vluchtelingen met een verblijfsstatus. "U biedt deze mensen een onderdak tot ze geplaatst worden in een eigen woning." Alberts heeft met zijn 66 jaar nog veel meer vrijwilligerswerk op zijn naam staan, genoeg in ieder geval voor deze mooie koninklijke onderscheiding.

Ad Vriens
Last but not least was donderdagochtend de 82-jarige Ad Vriens die van 1957 tot 1995 werkzaam is geweest bij de Nederlandse Spoorwegen. "Vanuit uw betrokkenheid bij de collega's en de arbeidsomstandigheden was u tijdens uw werkzame leven al lid van de FNV. U kwam steeds op voor de belangen van de leden, medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen of gepensioneerden", vertelde burgemeester Niederer. En ook nu is Vriens nog steeds belangenbehartiger voor ouderen. "U komt op voor de belangen van ouderen en brengt de knelpunten in tijdens overleggen in onder andere Utrecht en Den Haag." In 1970 richtte Vriens met een aantal buurtbewoners 'Wijk 8' op. Een wijkvereniging die verschillende activiteiten organiseerde waardoor de bewoners elkaar ontmoetten en leerden kennen. Van 1995 tot 2005 was Ad Vriens overigens ook nog penningmeester van de Seniorenraad en van 1995 tot 2013 was hij bestuurslid van 'Meer bewegen voor ouderen Keijenburg'. Een hele waslijst en daarom mocht de burgemeester - namens de Koning - Ad benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Johan Henken

De zeventigjarige Johan Henken zou eigenlijk ook een lintje opgespeld krijgen, maar dat moest helaas uitgesteld worden vanwege operatie en verblijf in het ziekenhuis. De burgemeester heeft wel alvast laten weten dat hij een Koninklijke onderscheiding gaat krijgen. Henken is onder andere bestuurslid en penningmeester geweest van de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs en hij is ruim 21 jaar betrokken geweest bij de Protestante Gemeente Roosendaal. Sinds 2010 vervult Johan Henken de rol van secretaris bij de stichting Roosendaals Symfonie Orkest én hij is sinds 2012 voorzitter van Atletiek- en recreatiesportvereniging THOR uit Roosendaal.

Correspondent René Bruijnincx werd in het bijzijn van vrienden en familie verrast met een Koninklijke onderscheiding
Riet van den Bemd kreeg tranen in haar ogen bij het zien van de burgemeester. FOTO'S REMKO VERMUNT


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief