Laura de Jong werd als één van de eerste opgesloten in het hokje FOTO REMKO VERMUNT
Laura de Jong werd als één van de eerste opgesloten in het hokje FOTO REMKO VERMUNT

Twaalf uur opgesloten voor het goede doel

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Laura de Jong en Tonneke Bakker hebben zich woensdagochtend op laten sluiten in een kooi van twee bij één meter. Twaalf uur lang zitten ze opgesloten voor de deur van Bonnefooi in de Raadhuisstraat in Roosendaal. Natuurlijk doen ze dit niet zomaar, ze zamelen geld in voor het goede doel: Free a Girl, Lock me Up.

"De landelijke actie bestaat al langer, maar drie jaar geleden werden wij benaderd of we als locatie wilden meedoen", vertelt Denise Anjema-Hagenaars (Bonnefooi). "Het doel spreekt me enorm aan, dus we hebben meteen ja gezegd." Door het hele land laten mensen zich deze week opsluiten in soortgelijke hokjes om geld in te zamelen voor het goede doel. "Vooral in India, maar eigenlijk over heel de wereld, worden jonge meisjes opgesloten in dit soort hokjes en gedwongen tot prostitutie", vertelt Denise. "Met het geld wat opgehaald wordt, worden de meisjes niet alleen bevrijd, maar daarmee wordt ook voor bijvoorbeeld onderdak en medische zorg gezorgd. Die meisjes zijn natuurlijk enorm getraumatiseerd." De afgelopen negen jaar heeft Free a Girl bijgedragen aan het bevrijden van 4.151 meisjes uit bordelen in Azië.

Opsluiting

Voor Laura en Tonneke is het stipt om 11.00 uur tijd om in hun hokje te gaan. "We mogen er om de twee uur even vijf minuten uit om te plassen en om vijf uur krijgen we een kommetje rijst", legt Laura uit. "De komende uren ga ik nagels lakken van voorbijgangers om nog extra geld in te zamelen, maar we gaan ook lootjes verkopen. Daarnaast biedt ik oorbellen en loombandjes aan." Laura en Tonneke zijn niet de enige deelnemers. Tot en met zaterdag zullen verschillende mensen de kooien bezet houden. Bijzonder dit jaar is dat er alleen maar vrouwen meedoen. "De mannen blijven dit jaar even achter, maar uiteindelijk willen we gewoon zoveel mogelijk geld inzamelen om die jonge meisjes te kunnen redden", besluit Denise.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief