van links naar rechts Janine Verster, Sandra Bos van het ontwerp bureau en de medewerkers Ria, Henk, Astrid en Corrie FOTO MIEKE SPEKMAN
van links naar rechts Janine Verster, Sandra Bos van het ontwerp bureau en de medewerkers Ria, Henk, Astrid en Corrie FOTO MIEKE SPEKMAN (Foto: Mieke Spekman)

Objecten vertellen geschiedenis van Roosendaal

ROOSENDAAL – Achter de schermen in museum Tongerlohuys wordt de laatste maanden hard gewerkt aan de jubileumtentoonstelling in het kader van het 750 jaar bestaan van de stad. Van 30 juni tot 12 november zijn er 750 objecten te zien die een link hebben met de Roosendaalse geschiedenis. De zeldzaamste stukken, een akte uit 1266 en de akte uit 1268 waarin de naam Roosendaal voor het eerst genoemd wordt, komen van de abdij van Tongerlo. De heemkundekring 'De vrijheijt van Rosendale' staat 125 voorwerpen ter beschikking en Stichting Groenhuysen die dit jaar vijfentwintig jarig bestaat, zorgt voor 25 medische objecten.


DOOR MIEKE SPEKMAN

Elke woensdagochtend is een grote groep mensen bezig met het verzamelen van de objecten voor de tentoonstelling. Zij beheren de collectie al jaren en weten waar de Roosendaalse schatten te vinden zijn in het depot. Toch zijn zij ook vaak blij verrast wat er na jarenlang opgeborgen te zijn geweest, tevoorschijn komt. Doopjurkjes en matrozenpakjes, de hoed van meneer pastoor, een schilderij van de oude huisjes van de Kwakkelkooi, een trommel van de Trommelaeren van Roesendaele. Zaken die tot de verbeelding spreken. "Alle ongeveer 8000 voorwerpen in de museumcollectie zijn genummerd en staan opgeslagen in de computer, zegt conservator Janine Verster. "Toch is het altijd weer een hele klus om alles bij elkaar te verzamelen. We zijn nu bezig met het opzoeken van de kleding die we willen tentoonstellen, een pak van een spoorman, een douanepak, een commando- uniform met groene baret en prachtige liturgische gewaden die de tijd van het rijke roomse leven weergeven. Onze groep medewerkers bestaat uit de dames Corrie, Judith, Astrid, Ria, Miep en Mieke en de drie H's, de heren Harry, Hans en Henk. Zij zetten zich al jaren in voor het museum en zijn onmisbaar."

Museum als reisbureau
Het initiatief voor de tentoonstelling is genomen door het Tongerlohuys in samenwerking met CultuurCompaan en heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale. Verster zegt: "Het ontwerpbureau Bos&Bos verzorgt de inrichting van de tentoonstelling. In de corridor kunnen bezoekers aan de balie een themareis uitzoeken. Ze ontvangen een reisgids met de beschrijving van de voorwerpen die bij de uitgekozen reis horen." Alle 750 objecten hebben een nummer en een bepaalde kleur die corresponderen met de themareis. "De objecten zijn door het hele museum verspreid. We bieden vijf themareizen aan, een reis die genoemd wordt: 'Meet the locals'. In die reis zie je voorwerpen uit het alledaagse leven van vroeger, een koffiemolen, een oude verzinkte vuilnisbak, een strijkijzer. In de 'Zakenreis' maak je kennis met de Roosendaalse bedrijven en detailhandel. De 'Schoolreis' gaat over jeugd en onderwijs, de 'Kunstreis' over kunstwerken van Roosendalers en de 'Zorgreis' vertelt over de medische zorg, armenzorg en zielzorg van vroeger."

Roosendaals Rollend Reisbureau
Ook het educatieve programma 'Het Roosendaals Rollend Reisbureau' maakt deel uit van het project. Reisleider Sander Nijssen die al een groot aantal basisscholen bezocht, nam de leerlingen mee de stad in voor een speurtocht naar de Roosendaalse geschiedenis. De kinderen hebben op school ook rozen gemaakt voor de tentoonstelling. In de grote zaal beneden komen al die rozen in een groot rozenpark. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen moe van al dat reizen een duik nemen in dat mooie dal der rozen.

l 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief