THOR in 1932 zittend links W. Jansen, gymnastiekleraar. De muzikanten op de voorgrond noemde men de 'signaalgroep'.
THOR in 1932 zittend links W. Jansen, gymnastiekleraar. De muzikanten op de voorgrond noemde men de 'signaalgroep'.

THOR een vereniging om trots op te zijn

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – Kapper Rinus Vreugde, kantoorman Jan de Beer en onderwijzer Piet Schepers namen in 1927 het initiatief om een gymnastiekvereniging op te richten. Ze wisten wat sympathisanten te strikken en in de kapsalon van Rinus vond de eerste vergadering plaats. Gymnastiekleraar aan het Norbertuslyceum W.J. Jansen was bereid de toekomstige turners te trainen. Op 25 maart 1927 vond de oprichtingsvergadering plaats in de biljartzaal van het Gildenhuis. Enkele weken later kreeg de club zijn naam R.K. Gymnastiek- en Atletiekvereniging T.H.O.R. wat zeggen wil: Tot Heil Onzer Ribbenkas.

Als je het jubileumboek, uitgegeven ter ere van het negentig jarig bestaan van THOR (2017) doorbladert, zie je meteen waar de kracht van de vereniging ligt. Het is een vereniging voor iedereen. Of je nu 8 of 90 bent, bij THOR kun je blijven bewegen. Van serieuze wedstrijdsport tot lekker wandelen, alles is mogelijk bij de vereniging. Sportiviteit en gezelligheid vormen de basis van de activiteiten.

In negentig jaar is de vereniging uitgegroeid van 50 leden in 1927 tot 1500 leden nu. In de loop van de tijd zijn er binnen THOR naast de wedstrijd- en prestatiegerichte sporten ook afdelingen gekomen voor recreatiegerichte sporten zoals wandelen, Nordic Walking, gymgroepen en Jeu de boules. Bovendien organiseert THOR ook grote evenementen zoals de Avondvierdaagse en de Halve Marathon. De vereniging heeft zo'n 50 werkgroepen en 6 afdelingen die werken met eigen beleidsplannen en ideeën.

Atletiekafdeling
In de begintijd waren er nog geen atleten bij THOR, er werd geturnd in het gymzaaltje van de Vincentiusschool. Als THOR turner Kees Mies in 1929 op de regionale kampioenschappen glansrijk wint op de onderdelen 100 meter, hoogspringen, verspringen, Duitse driesprong, kogelstoten en speerwerpen is dat voor veel jongens een stimulans om zich meer met atletiek bezig te gaan houden. In 1936 komt er een aparte afdeling Atletiek. In 1941 bij de komst van Piet Janse (Pa Janse) als trainer worden de trainingen serieuzer. Bovendien werft Janse veel nieuwe leden. Als de gemeente in het kader van de werkvoorziening en met medewerking van de Red Band twee jaar later een sintelbaan aanlegt bij de Buyenstraat gaat THOR gebruikmaken van dit nieuwe Red Band sportcomplex.

Evenementen
Voorlopers van evenementen als de Halve Marathon, wel wat kleinschaliger, zijn de Stadsloop en de Parklaan estafette (over 6x 1000 meter). In 1948 organiseert THOR een internationale wegwedstrijd over 30 km voor hardlopers en snelwandelaars. In het zelfde jaar levert een jeugd atletiekdag enkele talentvolle junioren op die later nog van zich zullen laten horen zoals, Frieda Minderhout, Rinus de Witte, Pierre van Loon en, Kees Malipaard. Helaas komt Malipaard om het leven bij een verkeersongeluk eind jaren vijftig. Vanaf 1962 krijgt de clubkampioenschapcross, elk jaar gehouden op Visdonk, de naam Kees Malipaardcross.

Trimmen
November 1967 deed het verschijnsel 'trimmen' zijn intrede bij THOR. De eerste groep die op zondagochtend vanaf het Theehuisje op Visdonk ging trimmen, bestond uit 11 deelnemers. De trimafdeling groeide als kool en twee jaar later werd de groep uitgebreid met een damesgroep. Op 8 september 1971 kreeg THOR vlakbij de manege van Visdonk een eigen honk. Nu 47 jaar later zitten alle sportvoorzieningen van THOR op e´e´n prachtige locatie op sportpark Vierhoeven en is de vereniging nog springlevend.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief