kind verstoppertje bos bomen_328479989.jpg
kind verstoppertje bos bomen_328479989.jpg

GroenLinks wil vier Tiny Forests in Roosendaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Christian Villée (GroenLinks) wil dat er vier Tiny Forests worden aangelegd in de gemeente Roosendaal. Tiny Forests zijn dichtbegroeide bossen ter grootte van een tennisbaan.

Natuurinstituut IVN sprak onlangs de ambitie uit om voor 2021 honderd 'tiny forests' aan te leggen in Nederland en zoekt daarvoor twaalf partnergemeenten. "GroenLinks vindt dit initiatief perfect aansluiten bij de net vastgestelde ambitie van het college.'', aldus Villée. "Deze bossen zien er niet alleen mooi uit, ze brengen ook vele positieve effecten met zich mee."

Volgens GroenLinks stimuleert een Tiny Forest de biodiversiteit. "Het bos bestaat uit veel verschillende soorten bomen, die op hun beurt weer veel diersoorten aantrekken. De bomen in het minibos zorgen daarnaast ook voor een verbetering van de luchtkwaliteit." Daarnaast brengt zo'n mini-bos de natuur dichterbij. "Door het relatief kleine oppervlak van het bos, kan het gemakkelijk in het gebouwde gebied worden ingepast. Hierdoor kunnen inwoners genieten van de natuur, dichtbij huis."

Een ander voordeel van een Tiny Forest is dat het de waterbergingscapaciteit vergroot in een gemeente. "Dit ontlast het riool bij hevige buien en past goed bij het streven van de raad om projecten te ontwikkelen waarbij verhard oppervlak wordt vervangen door groen."

IVN heeft voor dit project een subsidie gekregen van 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Mocht de gemeente Roosendaal zich aanmelden voor het project én mochten zij dan ook geselecteerd worden, dan zorgt IVN voor de ontwikkeling van deze Tiny Forests. De gemeente kan zich aanmelden tot 17 juli.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief