Festival Blommenkinders trekt veel kleurrijke bezoekers.
Festival Blommenkinders trekt veel kleurrijke bezoekers.

Veertien bands gestrikt voor Blommenkinders

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ROOSENDAAL - Veertien bands treden zondag 29 juli op tijdens het Blommenkindersfestival. Het gros bestaat uit coverbands, maar de organisatie is er toch in gestrikt om artiesten die bekend werden in de jaren zestig en zeventig te strikken voor een optreden in Park Vrouwenhof. "Dat wordt wel steeds lastiger, omdat die vijver steeds kleiner wordt. Er zijn helaas al behoorlijk wat artiesten uit die tijd overleden", geeft voorzitter Peter Uytdehage van Stichting Blommenkinders aan.

Bijzonder is dat zanger Joop Visser (ook wel bekend als Jaap Fischer) samen met Jessica van Noord zingt. Dit duo treedt rond 16.00 uur op in het openluchttheater. Op deze dag viert Joop Visser zijn tachtigste verjaardag. "Heel mooi dat hij dat met ons wil vieren", blikt Uytdehage vooruit. Visser was ongekend populair in de jaren zestig, maar koos toen voor een leven in de anonimiteit. In 1976 was hij terug van weggeweest. Sinds 2004 vormt hij een duo met Jessica van Noord. Samen zingen zij over mistoestanden in de maatschappij. Ook van de partij op deze editie is de band Massada. Deze band brengt sinds de jaren zeventig Latijn-Amerikaanse percussierock. Die overgieten zij met een Moluks sausje. Zij sluiten Blommenkinders om 22.00 uur af op het hoofdveld. Gitarist Jan Akkermans (in 1973 uitgeroepen tot beste gitarist ter wereld) sluit om 19.15 uur aan bij My Brainbox voor een jamsessie op het Rocket Podium. Verschillende coverbands brengen verder muziek van onder meer Supertramp, Led Zeppelin, U2 en The Beatles.

Vier podia

Dit jaar telt Blommenkinders maar liefst vier podia, dat is één meer dan vorig jaar. Nieuw is het Rocket Podium op de plek waar in de winter een ijsbaan ligt. Verder kunnen bezoekers terecht op het hoofdveld en in het openluchttheater. Daardoor vervalt dit jaar het WK Elpee Werpen. "We hebben er gewoon geen plaats meer voor. Het park zit vol", benadrukt Uytdehage. Blommenkinders is inmiddels toe aan de twaalfde editie. De eerste festivals vonden plaats op het Tongerloplein. Daarna volgde een succesvolle verhuizing naar het park: een plek waar Uytdehage nooit meer weg wil: "Het wordt alleen maar beter. De gemeente laat vaste stroomvoorzieningen aanleggen waar wij en andere evenementen gebruik van kunnen maken. Ook is de drainage aangepakt, waardoor we niet bang hoeven te zijn voor ondergelopen velden."

Armand-museum

Dit jaar strijkt ook een mobiel Armand-museum neer. Superfans Herman en Hanny van der Pluijm uit Raamsdonksveer zijn verwoede fans van de protestzanger. Zij beschikken over een grote collectie platen, foto's en zelfs handgeschreven songteksten. Een groot deel van de collectie stellen zij tijdens Blommenkinders tentoon in een eigen tent. "We vinden het heel mooi dat Armand zo een eigen plekje krijgt op het festival. Hij heeft zeker drie keer op ons podium gestaan. Hij was een echt blommenkind. We hebben ook een podium naar hem vernoemd", vertelt Uytdehage. Protestzanger Armand (Herman van Loenhout) overleed in 2015 op 69-jarige leeftijd. Hij verwierf enorme bekendheid met het nummer 'Ben ik te min?' en zijn protesten tegen onder meer kruisraketten en voor softdrugs.

Markt

Bezoekers kunnen ook terecht op een intieme markt waar onder meer oosterse artikelen, boeken, elpees en singles, kleding, sieraden, hennatattoos en edelstenen te koop zijn. De jongste blommenkinders mogen zich uitleven in het Rosarium waar ze onder meer kralen kunnen rijgen of een rondje mogen trappen op een skelter in het autoparcours. Hoofdattractie voor de jeugd is het beschilderen van twee autowrakken. Blommenkinders trekt jaarlijks ongeveer 7.500 bezoekers. Een aantal dat Uytdehage voldoende vindt: "We willen dat mensen ook nog gewoon rustig kunnen rondlopen of even kunnen zitten. Dat gaat prima en dat willen we zo houden!"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief