Corien Wisse zwemt twee kilometer samen met Maarten van der Weijden FOTO REMKO VERMUNT
Corien Wisse zwemt twee kilometer samen met Maarten van der Weijden FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Corien Wisse zwemt met Maarten voor het goede doel

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Bij de 49-jarige Corien Wisse uit Roosendaal werd ruim een jaar geleden non-Hodgkin vastgesteld, een vorm van lymfeklierkanker. Hoewel ze zelf inmiddels aan de betere hand is, is in april haar zus overleden aan een andere vorm van kanker. Om dit te verwerken, maar ook om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker, heeft Corien Wisse besloten om op 20 augustus aan te haken bij een actie van Olympisch zwemmer Maarten van der Weijden.

Al ruim tien jaar is Corien Wisse vaste klant bij zwembad De Stok. "Ik ben één van die mensen die altijd baantjes aan het trekken is", vertelt ze. Toen ze in mei 2017 te horen kreeg dat ze kanker had, besloot ze niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ze bleef zwemmen en dat hielp haar enorm tijdens de chemokuurbehandelingen. "Het zwemmen zat er altijd al in, uiteindelijk zwom ik zo'n 130 baantjes per dag. Dat is zo'n drie kilometer." Het is dan ook niet verwonderlijk dat Corien een band heeft met Maarten van der Weijden, een fanatiek zwemmer die zelf leukemie heeft gehad.

Combinatie

"Ik vind het altijd leuk om topsport te kijken en ik heb ook het boek van Maarten gelezen. Dat sprak me heel erg aan, want hij denkt zoals ik denk." Toen Corien ziek werd, las ze het boek nog een keer. "Dat kwam zo binnen, het is zo herkenbaar." Die combinatie van sport, Maarten van der Weijden en de ziekte, zorgde ervoor dat Corien betrokken raakte bij de Elfstedentocht van Maarten van der Weijden. Op 18 augustus start hij met het zwemmen van bijna tweehonderd kilometer langs de elf steden in Friesland. "Bij iedere stad kunnen mensen aanhaken om 500 of 2000 meter met hem mee te zwemmen" vertelt Corien. Zelf heeft ze zich ingeschreven voor de laatste twee kilometer die Maarten moet zwemmen naar eindpunt Leeuwarden.

Sponsors

"Om mee te mogen doen moet je wel geld inzamelen. Ik had echt geen idee of ik wel zoveel geld kon inzamelen, maar binnen de kortste tijd had ik al driehonderd euro", vertelt Wisse. Haar doel stond op duizend euro, maar dat doel wist ze binnen twee dagen al te behalen. "Maar hoe meer geld ik ophaal, des te meer geld gaat er naar verschillende soorten onderzoeken naar kanker. Maarten heeft samen met het KWF elf onderzoeken uitgekozen waar het geld naartoe gaat."

Kanker

"Ik doe dit niet alleen voor mezelf, of voor mijn zus, maar ik doe dit voor iedereen", benadrukt Corien. "Het is een feit dat één op de drie mensen ooit kanker krijgt, dus iedereen kent wel iemand die te maken heeft met kanker. Ik heb niet de illusie dat we deze ziekte de wereld uit kunnen helpen, maar het moet wel een chronische ziekte worden die we kunnen behandelen." Geld inzamelen voor het goede doel is daarom cruciaal. "Er zijn ook mensen die de Alpe d'Huez op fietsen of de Mont Ventoux, maar dat is niets voor mij. Dit past precies in mijn straatje", vertelt Corien trots. Toch vindt ze het wel spannend. "De afstand en de snelheid zijn voor mij niet de uitdaging. Het is vooral het zwemmen in open water wat ik spannend vind. Je hebt te maken met kou en stroming en dat ben ik niet gewend." De afgelopen tijd was Corien zo'n twee keer in de week bij het zwembad te vinden. "Maar ik moet nu wel een tandje bijzetten."

Gezondheid

Met Corien gaat het qua gezondheid weer beter. Ze is klaar met de chemokuurbehandelingen en de komende anderhalf jaar wordt ze nabehandeld met immunotherapie. "Daarnaast werk ik weer fulltime als verpleegkundige en ik ben bezig met een opleiding die ik vanwege mijn ziekte een paar keer stop heb moeten zetten." Toch zal ze nooit volledig 'schoon' verklaard worden. "Het is een vorm van kanker die nooit overgaat. Ik zal dit altijd blijven houden, dus ooit komt het weer terug. Toch hoop ik er wel oud mee te kunnen worden."

Doneren

Ook je steentje bijdragen? Ga naar www.11stedenzwemtocht.nl, zoek bij Deelnemers op Corien Wisse en doneer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief