Bas Jansen (regisseur) en Daniëlle Bakx (producent) werken aan de korte film: Zwembadhaar
Bas Jansen (regisseur) en Daniëlle Bakx (producent) werken aan de korte film: Zwembadhaar Foto: Bas Jansen

Bas Jansen maakt korte film: Zwembadhaar

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Hij maakte videoclips voor Ronnie Flex en Mr. Polska, maar nu is het tijd voor zijn eigen project: Zwembadhaar. Bas Jansen (27) uit Roosendaal is druk bezig met de voorbereiding voor zijn korte film. "Het script is geschreven, de audities zijn geweest en de locatie is gekozen. Nu alleen het geld nog regelen."

In zijn dagelijkse leven maakt Bas Jansen videoclips en filmpjes voor bedrijven. "Maar, ik wilde deze zomer iets tofs doen, waar ik echt mijn creativiteit in kwijt kan", vertelt Bas. Samen met Daniëlle Bakx (producent) ging hij daarom aan de slag met zijn zelfgeschreven script voor een korte film. Een hele stap, ondanks al zijn ervaring. "Ik ben dagelijks bezig met het maken van beelden, het regelen van een crew en het inzetten van figuranten, maar een korte film is toch anders." Drie jaar geleden maakte hij zijn eerste korte film. "Maar dat was meer een sketch die we voor honderd euro met wat vrienden in elkaar hebben gezet. Dit wordt groter en professioneler."

Crowdfunding

Om de korte film te kunnen bekostigen heeft Bas een crowdfundingsactie opgezet. "Ik heb er zelf al wel geld ingepompt. Maar als je het goed wil doen, dan kost het gewoon geld. We hebben even die impuls nodig." Zo heeft de jonge filmmaker onder andere geld nodig voor speciale cameralenzen en lichtapparatuur, maar ook voor kostuums, aankleding van de locatie, catering, reiskosten, de soundtrack én nabewerking van de film. Daarom hoopt hij met zijn actie vijfduizend euro op te halen. "En dat is best krap. Als we iedereen zouden moeten betalen, zou het minstens 20.000 euro kosten." Gelukkig hebben Bas en Daniëlle een cast en crew verzameld die ook op vrijwillige basis mee willen werken aan het project. "De locatie, een huis in Schijf, mogen we ook kosteloos gebruiken, dus dat is erg fijn."

Tekst gaat door onder deze foto

Eenzaamheid
Het verhaal van de korte film is in principe helemaal af. "Het wordt een sprookjesachtige familiefilm", vertelt Bas. "We gaan onze eigen wereld creëren, een soort alternatief Nederland in een jaren '40 of '50 stijl." Hoofdrolspeler wordt Sem van Butselaar uit het Gelderse Overbeek. "Hij was dit jaar al te zien in de bioscoopfilm De IJslandbende en hij wilde graag meewerken aan deze film." Sem krijgt de rol van Marvin. Een rijkeluiskind dat in een groot huis woont en alles zelf probeert te doen. "Het is een thema wat iedereen wel kent en waar ik zelf ook mee te maken heb gehad", legt Jansen uit. "Niet zozeer de eenzaamheid, maar wel het om hulp vragen bij andere mensen. Ik heb dat echt moeten leren."

Verhaal

Voor hoofdpersonage Marvin geldt dat ook. Gelukkig is daar een mysterieus meisje: Laura. Deze rol wordt gespeeld door Mikki Heinis uit Leiden. "Marvin heeft een zwembad in zijn achtertuin en veel buurtbewoners willen daar gebruik van maken. Maar, omdat hij heel erg op zichzelf is, wil hij niemand binnenlaten." De buurtbewoners klimmen daarom 's nachts over het hek, met alle gevolgen van dien. "Laura krijgt het voor elkaar om toch vrienden met Marvin te worden en ze zorgt er voor dat hij zich open durft te stellen." Wat Marvin niet weet is dat ook zij een groot geheim met zich meedraagt. "Het lijkt een beetje op Belle en het Beest, waarbij het beest niemand binnen wil laten en Belle hem toch weet te raken. Het wordt echt een feelgood-movie."

Tekst gaat door onder deze foto

Knallen

Maar, dan moet Bas Jansen samen met zijn crew wel aan de slag kunnen. "Als deze crowdfundingsactie lukt, dan kunnen we echt gaan knallen." Bas wil in september filmen en in 2019 moet de film klaar zijn. "Het eerste jaar willen we vooral meedoen met filmfestivals, maar het is dan wel belangrijk om de film een beetje exclusief te houden. Daarna wordt de film ook online gezet, zodat iedereen hem kan zien."

Doneren

Filmliefhebbers en andere geïnteresseerden kunnen het project sponsoren door te doneren via www.cinecrowd.com/zwembadhaar. "Donateurs krijgen er ook iets voor terug. Dat varieert van een kaartje voor de première tot props uit de film, een figurantenrol of een eigen bedrijfsfilm."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief