Conny en Dré Scheeres zijn ervaren egelverzorgers. FOTO RENÉ BRUIJNNICX
Conny en Dré Scheeres zijn ervaren egelverzorgers. FOTO RENÉ BRUIJNNICX

Egelopvang overbelast door warm weer

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ROOSENDAAL – Als het over de opvang van egels gaat, dan mag je Dré en Conny Scheeres experts noemen. Zeker nu het extreme weer zorgt dat veel egels ontheemd naar de opvang worden gebracht, blijkt kennis van zaken de hoogste noodzaak.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Het warme weer zorgt er voor dat het normale voedsel voor de egel niet beschikbaar is. Daardoor verlaten de pas geboren egels al heel vroeg het nest en worden vervolgens aan hun lot over gelaten.

Hulp

"Dankzij oplettende mensen en dierenvrienden worden er op het ogenblik heel veel egels bij onze opvang afgeleverd", begint Dré Scheeres zijn verhaal. "Zowel in de opvang als bij vrijwilligers thuis verzorgen we momenteel zo'n 60 egels. Daar zitten heel veel kleintjes bij, maar ook de ouderen hebben last van de hitte en daardoor gebrek aan voedsel". Doordat de egelopvang zorgt voor opvang en verzorging herstellen heel veel egels, die daarna terug in de natuur worden uitgezet. "Ook dat is niet zo simpel", vervolgt Scheeres. "Oudere egels moet je in de buurt van de vindplaats terugzetten. Bij jongere egels is dat minder noodzakelijk, omdat die veel te vroeg het nest hebben verlaten of er door de moeder zijn uitgezet. Die hebben in feite bij hun vindplaats nog niet eens kunnen aarden".

De opvang

"Zodra een egel bij ons wordt binnengebracht wordt deze onderzocht. We kijken dan hoe gezond het beestje is, maar ook of het lusteloos is of ongedierte bij zich draagt. Zo nodig dienen we medicijnen toe om het beestje eerst beter te maken. Daarnaast brengen we ze weer op krachten, proberen zoveel mogelijk stress bij ze weg te nemen en bereiden hen uiteindelijk voor op terugkeer in de natuur". Het echtpaar Scheeres vindt dat de kroon op het werk. "Het is toch geweldig dat een egel, als bedreigde diersoort, door onze opvang kan herstellen en terug in de eigen leefomgeving kan worden geplaatst", benadrukt Dré nog maar eens.

Steun

Toen Dré en Conny in 1999 met hun egelopvang begonnen, moest er wel een vergunning worden aangevraagd, maar konden ze redelijk snel aan de gang. "Omdat de overheid in 2012, bij verlenging van de vergunning, hogere eisen ging stellen, was het voor ons financieel niet langer op te brengen. Dankzij de hulp van de Partij voor de Dieren en Stichting Dierenlot kon de speciale huisvesting voor de egels worden gerealiseerd", benadrukt Dré het belang van die financiële steun. "Daarnaast hebben we een groep donateurs, sponsoren en zijn er mensen die een gift geven". En om alles wat de egels nodig hebben te kunnen betalen, wordt er kleding en frituurvet ingezameld, waarvoor de Egelopvang dan weer een bedragje krijgt betaald".

Vrijwilligers

"Belangrijke basis voor ons werk zijn de 40 vrijwilligers die ons op allerlei manieren helpen", vertelt Conny die vooral de organisatorische kant van de opvang regelt. "Dankzij al die mensen hebben we dit werk al zo'n 19 jaar kunnen doen". Die vrijwilligers maken de verblijven schoon, helpen bij het voeden en verzorgen de egels. Bij plaatsgebrek nemen sommigen van hen een egel mee naar huis en plaatsen die onder veilige condities in hun eigen tuin. "Dat de opvang erg succesvol genoemd mag worden blijkt wel uit het feit dat binnenkort de 3000e egel in de natuur wordt teruggezet", besluit het echtpaar. Redenen genoeg om nog jaren met deze opvang door te gaan.

Hoe help ik de egel?
-Plaats (vlak voor het donker wordt) een laag bakje met honden- of kattenkorrels of eventueel egelvoedsel
-Zorg voor een laag bakje water
Kijk voor verdere tips op de website www.egelopvangroosendaal.nl


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief