Johnny heeft de sleutel gekregen van zijn nieuwe appartement
Johnny heeft de sleutel gekregen van zijn nieuwe appartement Foto: Remko Vermunt

Dakloze Johnny maakt herstart in Roosendaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Na 32 jaar op straat te hebben geleefd is het voor Johnny genoeg geweest. Op 1 augustus 2018 kreeg hij de sleutel van zijn appartement in het Abbeyfieldcomplex in Roosendaal. "Als ik er echt bovenop wil komen, dan moet ik rust nemen. Dit wordt nu mijn toekomst", vertelt een tevreden Johnny.

Zijn spullen staan allemaal nog ingepakt in kratten, dozen en koffers, maar de stereo-installatie staat al op het aanrecht. De muziek van Kiss vult zijn nieuwe woning. In een hoek van de kamer is hij net zijn knuffels aan het uitstallen in een stoel. Het is een uur geleden dat Johnny de sleutel kreeg van zijn eigen appartement, nadat hij zelf twee maanden geleden het heft in eigen handen heeft genomen.

Vrijheid nemen

Johnny is waarschijnlijk Roosendaals bekendste dakloze. Hij is zelfs vereeuwigd met graffiti in de Kadetunnel. De eerste dag van zijn 'nomadenbestaan' weet Johnny nog goed. "Het was 15 april 1993 toen ik er in Ede voor koos om mijn vrijheid te nemen", vertelt hij. Door een heftige mishandeling, waarbij Johnny met een mes in zijn oog en in zijn been was gestoken, belandde hij in het ziekenhuis. Zijn ouders keken niet naar hem om en hij raakte het vertrouwen kwijt in de samenleving. Hij besloot naar Schiphol te gaan en bouwde daar vriendschappen op met andere daklozen. "Er sliep daar een vaste club waar ik echt een band mee heb opgebouwd. Dat was mijn familie." Tot 2001 'woonde' hij op het vliegveld, totdat een dakloze alle prullenbakken in brand had gestoken. "Er kwamen maatregelen en we moesten allemaal weg."

Afwezigheid

Jarenlang zwierf Johnny daarna door de Roosendaalse binnenstad met een karretje van Schiphol, volgeladen met tassen waarmee hij zijn bezit bij elkaar hield. Hij was een veel geziene gast op festivals, liep graag door de Molenstraat en hij kwam regelmatig bij The Pitt in de Damstraat. De afgelopen jaren leek Johnny van de aardbodem verdwenen. Tot ongeveer twee maanden geleden, toen hij opeens weer door Roosendaal reed. Nu niet meer met zijn Schipholkarretje, maar in een rolstoel. "Ik heb sinds 2014 in een maatschappelijke opvang gezeten in Oss", verklaart Johnny zijn afwezigheid. "Maar, daar hebben ze me een beetje verwaarloosd. Ik besloot dat het genoeg was geweest. Ik ben op de trein gestapt en naar Roosendaal gereden."

Abbeyfield
Hij klopte aan bij WegWijs en kwam in contact met maatschappelijk werker Petra Verbrugge. "Er werd ooit gezegd dat wanneer ik zou willen stoppen met zwerven, dat ik dan bij Abbeyfield terecht kon", legt Johnny uit. Zo gezegd, zo gedaan. Hij leefde twee maanden nog echt op straat, want zijn identiteitsbewijs, telefoons en zijn bankpas was hij kwijtgeraakt. "Maar, bijna iedere dag kwam hij even langs gereden", vertelt Petra. "Dan dronk hij een bakje koffie, ging even naar het toilet, we liepen een rondje en ondertussen probeerden we alles voor hem te regelen." Ook maakte hij zijn rondje door de Molenstraat waar hij steevast een pilsje krijgt en een broodje shoarma. Aan zijn rolstoel hing steevast een tas met mappen waarin Johnny gestructureerd zijn administratie bij had gehouden. "Hij kon me precies vertellen welke map ik nodig had voor welke stukken", vertelt Verbrugge.

Studio

In die mappen bewaart Johnny niet alleen zijn administratie, maar ook de vele tekeningen die hij heeft gemaakt. Voornamelijk van Ferrari's. "Ik heb iets met treinen en Ferrari's. Op 29 augustus wordt ik 52 jaar en dan zou ik graag weer een ritje in een Ferrari willen maken", lacht hij. Zijn nieuwe appartement wordt naar eigen zeggen dan ook zijn studio waar hij nóg meer Ferrari's kan tekenen. Toekomstplannen heeft Johnny in ieder geval genoeg: "Ik zou het leuk vinden als Autovisie me een keer interviewt, ik wil graag een tentoonstelling met mijn tekeningen en ik wil een raceauto ontwerpen. Ja, dit wordt mijn herstart."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief