Voor de groene doeken werden korte filmpjes opgenomen
Voor de groene doeken werden korte filmpjes opgenomen Foto: Remko Vermunt

Kinderen worden mediawijzer met Medialab

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Ruim twintig kinderen kwamen dinsdagochtend naar de bibliotheek in Roosendaal voor één van de activiteiten van het Medialab. Gedurende zes dinsdagochtenden werden verschillende activiteiten gehouden waarbij kinderen tussen de 6 en 12 jaar kennis konden maken met allerlei facetten van de 'nieuwe' media. Afgelopen dinsdag stond het greenscreen op het programma.

Zo'n 21 kinderen van vijf tot en met 11 jaar kwamen dinsdagochtend naar de grote hal van Parrotia, waar ze werden opgevangen door leesmediaconsulente Giselle Hopstaken. "Weten jullie bijvoorbeeld wat een greenscreen is?", wil ze allereerst weten. Eén van de kinderen heeft wel een idee. "Dat is iets wat ze in films gebruiken voor als het te moeilijk is om echt te doen", probeert hij. "Dat klopt, maar het wordt bijvoorbeeld ook voor het weerbericht gebruikt", legt Hopstaken uit.

Verhalen maken

Na een korte introductie en een instructievideo kunnen de kinderen al snel zelf aan de slag. In groepjes moeten ze eerst een leuk boek uitzoeken, want je hebt natuurlijk wel inspiratie nodig voor een leuk verhaal. "Daarna maak je met de iPad een foto van een beeld dat je als achtergrond wil gebruiken en dan ga je zelf een verhaal maken wat zich afspeelt voor deze foto", legt Hopstaken uit. Waar sommige groepjes eerst graag overleggen, gaan anderen meteen aan de slag. Het boek wordt gekozen, de iPad wordt gepakt, de foto gemaakt en er wordt een storyboard ingevuld met daarop alle scenes. Voor je het weet staan de kinderen een scene te spelen voor een vulkaan. Anderen zijn vooral verbaasd over de werking van een greenscreen en komen nog even niet toe aan het maken van een verhaal.

Medialab

"Volgende week gaan we nog video's maken en dan zitten de zes activiteiten er weer op", vertelt Nelleke ten Haaf namens de bibliotheek. De zomerperiode werd gebruikt als proef voor deze speciale activiteiten. "In het najaar openen we op de eerste etage een digitale speeltuin", vertelt Ten Haaf. Dit Medialab wordt straks vooral gebruikt door scholen, maar kinderen moeten ook in hun vrije tijd kunnen aankloppen bij het Medialab. De bibliotheek heeft al goede banden met scholen in de gemeente Roosendaal als het gaat om de samenwerking om lezen bij kinderen te bevorderen. "Maar, er zijn tegenwoordig niet alleen geschreven dingen, maar ook digitaal gebeurt er heel veel en daar willen we ook mee aan de slag", vult Joëlle Bakx haar aan.

Digitale vaardigheden

"We hebben al wel een digitaal aanbod op de scholen, maar dat willen we nu verder uitbreiden." Zo kunnen kinderen straks al op vroege leeftijd kennismaken met programmeren met bijvoorbeeld de BeeBot, maar ook het echte programmeren komt aan bod. "We helpen de leerkrachten met hun lees- en mediaplan, zodat kinderen met leesplezier naar huis gaan en ook nog eens digitale vaardigheden hebben ontwikkeld." Dat gebeurt als het aan Joëlle en Nelleke ligt niet alleen in of met school, maar kinderen moeten ook in hun vrije tijd op ontdekkingstocht kunnen in het Medialab. "We zijn een openbare gelegenheid en we willen zo laagdrempelig mogelijk zijn voor alle Roosendalers. Deze zes activiteiten waren gratis, maar ook straks willen we zo min mogelijk geld vragen om de activiteiten zo laagdrempelig mogelijk te behouden."

Partners

Voor het aanbod van activiteiten is de bibliotheek nog op zoek naar partners die verstand hebben van 'nieuwe' media. "De knoppen weten de kinderen allemaal te vinden bij de computer, maar we kunnen ze nog veel leren over bijvoorbeeld hun privacy instellingen. We noemen dat mediawijsheid en er zijn vast veel meer bedrijven in Roosendaal die hier op een innovatieve manier mee bezig zijn. We willen graag met hen in contact komen", aldus Joëlle Bakx.

Ruim twintig kinderen kwamen naar de activiteit van het Medialab FOTO'S REMKO VERMUNT


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief