Afbeelding
Foto: Monique Jansen

Hardstenen pompen staan 250 jaar in Wouw

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

WOUW - Het is een feestelijk jaar voor Wouw. 250 jaar geleden werden op de Wouwse Markt twee hardstenen pompen geplaatst. . Twee en halve eeuw later staan Stichting CuMaWo, fotoclub Wouw en heemkundekring De Vierschaer stil bij deze gebeurtenis met een expositie in de Markant.

De twee pompen in de dorpskom leverden tot de aanleg van waterleidingen twee eeuwen water aan de inwoners. In 1985 werden de natuurstenen monumenten gerestaureerd en kwam er weer water uit. In de loop van de jaren negentig kwam daar een einde aan door de vele storingen. De pompen gaven in 2009 door inspanningen van de Dorpsraad Wouw weer water.

Pompen uit West-Europa

Om stil te staan bij deze bijzondere pompen, is er een speciale tentoonstelling te zien in Markant. Leden van de Wouwse fotoclub hebben in heel West-Europa foto's gemaakt van pompen. Ook staat er een kleine expositie van ansichtkaarten van de Wouwse Markt met daarop de pompen in de afgelopen 120 jaar. Er zijn ook enkele afbeeldingen van de restauratie in 1984 te zien. Toen werden de pompen uit elkaar gehaald en vernieuwd. De pompen werken nu prima, maar het water is niet drinkbaar. De expositie gaat open op zondag 19 augustus om 14.00 uur. Daarna kunnen bezoekers tot 28 oktober elke zondag terecht in Markant tussen 14.00 en 17.00 uur. Op die dag zijn de Pompfeesten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief