Jack en Mieke Coppens-Schijven in hun rustieke zaak. FOTO MONIQUE JANSEN
Jack en Mieke Coppens-Schijven in hun rustieke zaak. FOTO MONIQUE JANSEN

Laatste tabaksspeciaalzaak geeft pijp aan Maarten

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ROOSENDAAL - De laatste tabaksspeciaalzaak van Roosendaal sluit 1 september de deuren. Jack en Mieke Coppens-Schijven hebben besloten om na 44,5 jaar met pensioen te gaan. "We hebben de zaak op 29 mei 1974 overgenomen van mevrouw Gabriels. Al vanaf de Tweede Wereldoorlog zit de winkel op deze plek", vertelt Jack.

In de jaren zeventig zaten er door heel Roosendaal volop tabaksspeciaalzaken. "Alleen al op de Markt zaten er zeven", blikt Mieke terug. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig winkels die zich specifiek richten op tabak. In de Tabaksspeciaalzaak Coppens-Schijven verkocht het echtpaar decennia lang sigaretten, sigaren, pijpen, aanstekers en andere rokersbenodigdheden.

Sigaren

Klanten kunnen bij Coppens-Schijven ook terecht voor sigaren van exclusieve merken. "Daarvoor komen klanten van ver, bijvoorbeeld uit Tholen. Die bellen dan van te voren met het verzoek om een paar kistjes klaar te zetten. Bepaalde sigarenmerken kun je niet op alle plekken kopen. Fabrikanten stellen bijvoorbeeld eisen aan de luchtvochtigheid", legt Jack uit.

Het roken van een sigaar is heel anders dan het roken van een sigaret. "Je doet daar veel langer mee. Het is meer om van te genieten. Wie sigaren rookt, steekt er ook maar een paar per week op. Een sigaret steek je op voor de zin in nicotine, dat is bij bij een sigaar niet zo", vertelt Mieke. De laatste jaren is de pijp bezig met een comeback. Jack en Mieke zien veel hipsters in de winkel die langskomen voor pijptabak. Wie nu een pijp koopt is redelijk duur uit. Vroeger was pijproken juist goedkoop en vooral voorbehouden aan arme mensen.

Proefavonden

In de jaren negentig hielden Jack en Mieke sigarenproefavonden en pijprookdagen. Die werden druk bezocht. "Het stond dan letterlijk blauw van de rook", lacht Jack. Op een pijprookdag -gehouden in samenwerking met Compaenen winkeliers in Jaiselings Palace in Wernhout kwamen duizenden bezoekers af. Tot in Zundert stonden auto's geparkeerd. De afgelopen decennia zijn de regels rond roken steeds strenger geworden. Dat heeft ook gevolgen gehad voor tabaksspeciaalzaken. Evenementen waarbij gezamenlijk werd gerookt mochten niet langer worden gehouden. Tabakswaren kregen waarschuwingsstickers. Die moeten duidelijk zichtbaar zijn in het schap. Ook stegen de accijnzen op tabak enorm. 44 jaar geleden kostte een pakje met twintig sigaretten 1,75 gulden. Dat is nu meer dan zeven euro.

Glazen met sigaretten

In de jaren zeventig en tachtig mocht nog overal worden gerookt. Dat kan nu op steeds minder plekken. Het was toen ook heel normaal dat tussen de schalen chips en flessen wijn op feestjes glazen stonden vol sigaretten. "We leverden toen ook dozen vol aan bedrijven, maar ook aan de gemeente", blikt Mieke terug. Het stel vindt het goed dat er wordt gewaarschuwd voor de gevaren van roken, maar vindt wel dat de overheid betuttelend optreedt. Zo zetten zij hun vraagtekens bij de teksten op de pakjes: "We zien niet dat mensen er minder van roken."

Plezier

Jack en Mieke hebben de winkel altijd met plezier gerund. Met veel klanten bouwden ze een hechte band op. Zes dagen per week stonden ze in de zaak. Er was weinig tijd voor hobby's of vakanties. De klant was immers koning. Ook tijdens het interview in de knusse keuken klingelt de bel volop en worden bezoekers trouw geholpen. Het stel verkocht ook loten, bridgespullen en luxe pennen. Af en toe viel er een prijs van tienduizenden euro's op een staatslot. "Dat waren mooie momenten. Die klanten gaven dan ons dan een taart of bloemen, zo blij waren ze!"

Mindere momenten waren er ook. Twee keer werd de winkel overvallen. Jack werkte beide keren de daders buiten. Daar werden ze niet bang van. De komende tijd gaat het echtpaar lekker genieten van hun hobby's. De winkel is inmiddels verkocht. Er komt waarschijnlijk een horecazaak voor in de plaats.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief