Met zijn lange lichaam kan Cas goed afstand houden
Met zijn lange lichaam kan Cas goed afstand houden

Cas van Peer doet mee aan WK Boksen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De Roosendaalse bokser Cas van Peer (17) neemt dit jaar deel aan het WK Boksen in Boedapest, Hongarije. Cas traint samen met zijn trainer Waleed Shekho bij de Highschool of Boxing op sportpark De Bult bij voetbalvereniging RSC Alliance.

Van 21 tot 31 augustus 2018 vindt in Hongarije het WK boksen plaats voor topsporters tot 18 jaar. Bij de laatste zeventien toernooien behaalde Cas maar liefst vijftien keer het podium met als hoogtepunt een bronzen medaille op het EK in Italië eerder dit jaar. Daarmee heeft Van Peer zich gekwalificeerd voor het WK in Boedapest in de klasse 56 kilo.

Cas van Peer is een bokser van 1.87m lang, een gewicht van 60 kilo en ijzersterke discipline. Voor zijn gewichtsklasse is dit een unieke combinatie. Met zijn lange lichaam kan hij tegelijkertijd goed afstand houden van zijn tegenstanders en deze tevens goed raken met harde stoten. Van Peer wordt dagelijks getraind door Waleed Shekho die zelf jarenlang op hoog niveau bokste in Syrië en die over het hoogste 3-ster coachingscertificaat beschikt. Een Nederlandse medaille zou een unicum zijn op een jeugdwereldkampioenschap boksen en toch achten bokser en coach niets onmogelijk op het komende WK.

Gebakken lucht

Het vertrouwen op een succesvol WK is groot bij Cas en dit is niet gebaseerd op gebakken lucht. Een aantal maanden geleden werd hij immers derde op het Jeugd EK in Italië. Ook zijn trainer Waleed Shekho is positief gestemd maar tevens realistisch. "Op dit WK Boksen heb je geen makkelijke tegenstanders, vergelijk het maar met Kroatië op het afgelopen WK voetbal. Wie had verwacht dat zij de finale zouden halen? Cas heeft superveel talent en heeft een ijzersterke discipline. We kennen alle tegenstanders van het naderende kampioenschap en weten dat we tegen iedereen kans hebben. Maar er zijn ook een aantal toppers bij waar Cas mogelijk ook van kan verliezen."

Stormachtige ontwikkeling

Cas' ultieme droom is het halen van de Olympische spelen in 2024. Die kans is zeer realistisch gezien zijn stormachtige ontwikkeling. Nog geen 2,5 jaar geleden startte hij pas met boksen, nadat hij noodgedwongen moest stoppen met rugby door blessures. Bij toeval werd ontdekt dat hij een extreem getalenteerd bokser is. "En dat doet hij zo goed dat hij alleen nog internationale wedstrijden bokst omdat de tegenstand in Nederland te gering is", aldus Shekho. Bescheiden als Cas is geeft hij veel credits aan anderen: ‘’Mijn familie werkt heel erg mee. Mijn vader faciliteert samen met sponsoren de High School of Boxing waar ik dagelijks veel trainingsmogelijkheden heb en mede dankzij hen kan ik werken met een absolute toptrainer. Mijn vader reist met veel wedstrijden met me mee en ondersteunt altijd en overal. Mijn moeder zorgt voor mijn sportvoeding. Momenteel train ik iedere doordeweekse dag drie uur met Waleed en op zaterdag en zondag een uur en zo bereiden we ons optimaal voor op het naderende WK.''

Veel vertrouwen

Cas praat niet graag over zichzelf en zijn prestaties, maar gelukkig is zijn coach minder bescheiden. ‘Cas heeft een prachtige techniek en een ijzersterke discipline. We hebben er samen veel vertrouwen in dat een podiumplaats realistisch is." Binnenkort reist Cas af naar Budapest in Hongarije. Hij verblijft daar in een hotel waar alle boksers wonen gedurende het toernooi. "Hopelijk keer ik 1 september 2018 terug met een medaille", glimlacht Cas.

Trainer Waleed Shekho (l) en Cas van Peer (r) met een van hun vele veroverde medailles


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief