Voor de deelnemers werden klompen in alle soorten en maten beschikbaar gesteld. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Voor de deelnemers werden klompen in alle soorten en maten beschikbaar gesteld. FOTO RENÉ BRUIJNINCX

Run Together Moerstraten minder druk, maar wel gezellig

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERSTRATEN – De organisatoren van evenementen in de regio West-Brabant krijgen het langzaam maar zeker elke keer wat moeilijker. De concurrentie met andere evenementen en activiteiten wordt steeds groter.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Dat neemt overigens niet weg dat het bestuur van Run Together Moerstraten afgelopen zondag de 6e editie had georganiseerd en dat er in het 615 inwoners tellende dorp voldoende deelnemers en toeschouwers vielen te bespeuren.

Organisatie

Voorzitter van de Stichting John Sibens, maakt zich op zich geen zorgen over de wat mindere opkomst van deelnemers tijdens deze 6e editie. "Je kunt wel proberen rekening te houden met allerlei factoren, maar je kunt het niet voor iedereen regelen dat het in hun schema past. Echte ervaren lopers kijken naar de loopkalender en zoeken daar hun evenementen uit waar ze aan mee willen doen". Het plaatselijke karakter van dit evenement is voor Sibens het allerbelangrijkste. "We bekijken jaarlijks wat we eventueel aan moeten passen". Werden er vorig jaar nog afstanden gelopen van 6, 12 en 18 kilometer, dit jaar kwam de laatste afstand te vervallen. "Daar was te weinig belangstelling voor, vandaar".

Deelnemer

Deelneemster en winnaar van de 6 kilometer bij de dames, Linda Schoonen, doet vooral mee omdat het zo'n plaatselijk karakter heeft. "Naast lopen, vind ik fietsen ook erg leuk. Ik probeer me telkens doelen te stellen en die dan ook te realiseren. Ieder jaar voeg ik wel iets toe wat ik graag wil bereiken. Zo zit ik nou eenmaal in mekaar". Ze vertelt dat ze dankzij haar trainingen de Halve Marathon in Roosendaal heeft gelopen, maar ook dat ze tijdens de laatste editie van de Hel van de Pin vanwege een lekke band moest afhaken. "Daar baal ik ontzettend van, want als ik ergens aan begin wil ik ook graag de beste zijn". En ze verwijst naar de Dodentocht van Bornem die ze in 2019 in België wil gaan lopen. "De uitdaging daar is de afstand van 100 kilometer". De gedrevenheid van deze sportieve deelneemster, klinkt in al haar plannen door, maar ze geeft ook aan dat ze altijd zal proberen om aan de plaatselijke Run Together deel te blijven nemen.

Goed doel

Voorzitter Sibens benadrukt in zijn kijk op het Moerstratens evenement dat de plaatselijke band van deelnemers en toeschouwers het hoofddoel zijn geworden. "Deze editie is minder druk geweest dan vorig jaar, maar het was als vanouds gezellig als altijd. En doordat het een plaatselijke activiteit is geworden, bertaalt zich dat ook in de bestemming van de opbrengst. In het verleden ging de opbrengst nogal eens naar landelijke organisaties, maar dit jaar hebben we het dichter bij huis gezocht. Dat betekent dat de Musical Groep Moerstraten, met de opbrengst van deze 6e editie, in staat wordt gesteld om hoofdtelefoons aan te schaffen".

Klompenrace

Peer Koopmans, de man uit Moerstraten die altijd op klompen loopt, heeft er voor het nieuwe onderdeel de klompenrace voor gezorgd dat er houten schoenen in alle maten en soorten voor de deelnemers beschikbaar zijn. "Iedereen kan daaraan meedoen. Met een afstand van 100 meter heb je nog geen last van je voeten", zegt hij. "Wat anders blijkt te zijn is de manier van lopen met dit schoeisel. Met een sportschoen rol je je voet af, terwijl de houten klomp dat onmogelijk maakt", ventileert hij zijn kennis onder de deelnemers.

Afvalrace

Kort daarop meldden de eerste lopers zich voor deelname. Ze kregen gevraagd en ongevraagd advies van de toeschouwers en streden middels een afvalrace om de 1e plaats. Dat alles werd omlijst met muziek van de Bergse band DEVRN, die belangeloos haar bijdrage leverde.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief