Afbeelding
FOTOALBUM

Moerstraats boerenstel combineert bedrijfstakken

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERSTRATEN – Een boomkwekerij, akkerbouw, een hoveniersbedrijf, kerstbomenverkoop, een zorgboerderij en een bed en breakfast. Jan Aarden en Rigerda Jongkind uit Moerstraten hebben het er maar druk mee. "Wij zetten bewust niet in op schoolvergroting, maar op kleinschaligheid. Zo houden we alles zelf in de hand. Daarmee sluiten we ook aan bij de vraag van de samenleving", vertelt Rigerda.

Boerderij Flierbos van Jan en Rigerda is gevestigd op een idyllische locatie aan de Hellegatsestraat. De woning en boerenschuren stammen uit lang vervlogen tijden. In één van de schuren staan balen hooi opgestapeld naast de authentieke paardenkoetsen. De oude koeienstal is omgebouwd tot een knusse zorgboerderij waar cliënten naast het werken ook kunnen genieten van ontspanning.

Boomkwekerij

Jan kwam in 2007 in maatschap in het bedrijf. Dat gebeurde toen zijn vader kwam te overlijden. De boerderij was toen nog in gebruik als melkvee- en akkerbouwbedrijf. De passie van Jan lag bij de planten. Na de middelbare school volgde hij een opleiding tot boomkweker. Hij werkte bij verschillende bedrijven en ging zelf kleinschalig aan de slag. Uiteindelijk begon hij op de boerderij met het telen van planten. Daarbij legt hij zich toe op het kweken van haagplanten, zoals laurier, coniferen, taxus, kersbomen en hulst. De akkerbouwtak bleef wel gehandhaafd. De koeien gingen weg.

Cichorei

De boerderij wordt omringd door hectares vol cichorei en suikerbieten. Opvallend is dat de gewassen er opvallend groen bijstaan. "Jan is heel wat uren bezig geweest met sproeien. Dat was behoorlijk wat werk", lacht Rigerda. Cichorei is een gewas dat volop wordt geteeld in de gemeente Roosendaal. Het platteland staat er vol mee. De wortels van de cichoreiplant zijn niet eetbaar, maar gaan naar de Sensusfabriek in Roosendaal. Daar wordt uit de wortels inuline en oligofructose gewonnen: vezels die als suiker- en vetvervanger worden gebruikt in tal van voedingswaren. De suikerbieten worden geleverd aan de SuikerUnie in Stampersgat.

Gewasbeschermingsmiddelen

Het jonge stel streeft ernaar om zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Helemaal zonder kunnen ze niet, omat ze ook afhankelijk zijn van hun afnemers. "We zien dat gewassen veredeld zijn, dat betekent dat ze gekruist zijn met andere rassen. Dat heeft weinig meer met de natuur te maken. Het is mooi dat daar steeds meer aandacht voor is. Planten hebben zelf al een natuurlijke weerstand en die kunnen we veel beter gebruiken", vertelt Jan.

Eigen gang

Op Flierbos gaan Jan en Rigerda hun eigen gang: "We kiezen er bewust voor om niet mee te gaan in de massaproductie. Door meerdere takken te combineren zijn we niet afhankelijk van een grote fabrikant en kunnen we baas blijven op ons eigen erf." Zij doen dan ook zaken met verschillende afnemers. De haagplanten belanden via de tussenhandel in heel Europa. "We telen echter ook afwijkende maten waarvoor kopers uit heel Nederland komen. Ook particulieren. Op deze manier kunnen we ons eigen eindproduct slijten en zorg ervoor dat je eigen baas blijft", benadrukt Jan.

Toenemende plattelandsinteresse

Het Moerstraatse koppel bespeurt ook een toenemende interesse voor het platteland. Daar springen ze op in met een bed en breakfast. Het oude koetshuis wordt daarvoor omgebouwd. De oorspronkelijke oude balken in het pand blijven behouden. Ook andere elementen, zoals de oude raampjes laten zien dat er vroeger sprake was van een koetshuis. In totaal komen er drie ruime appartementen waar bijvoorbeeld gezinnen kunnen verblijven. "Daarvoor willen we ook activiteiten verzinnen. Wij willen hen het plattelandsgevoel meegeven", vertelt Rigerda.

Hobbyvee

Op de boerderij heeft het melkvee plaatsgemaakt voor hobbyvee. In de wei grazen Lakenvelder-koeien. Ook huppelen er geiten en kippen rond. De paarden van Rigerda staan in een Paddock-Paradise. Dit is een concept om de dieren zo natuurlijk mogelijk te houden. Het Paddock-Paradise bestaat uit verschillend ingerichte stroken die paarden stimuleren om te blijven lopen. Dit wordt gedaan door het hooi verspreid te voeren. Her en der ligt verharding, en verschillende soorten ondergrond zodat de paardenhoeven op en natuurlijke wijze slijten . De geiten krijgen in hun wei bijzonder onderdak. Jan is druk met het timmeren van een hooimijt. Dit is een bouwwerk dat als opslagplaats dient van stro of hooi. Het dak is beweegbaar. Vroeger stonden deze hooibergen op alle boerderijen.

Allesbehalve standaard

Het stel werkt niet alleen op de boerderij. Tussen de bedrijven door zorgen ze ook nog voor hun kinderen Roy (5) en Rigerda (2). Op de vraag of Jan en Rigerda graag zien dat één van de twee de boerderij later overneemt, antwoorden ze gezamenlijk: "Het belangrijkste voor ons is dat ze iets doen waar ze zelf gelukkig van worden. Dat hoeft niet per se hier te zijn!" En deze instelling past bij het koppel dat allesbehalve standaard is en graag op natuurlijke wijze boert.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief