Wijkagenten werken niet alleen in hun eigen wijk, maar hebben tal van 'neventaken.'
Wijkagenten werken niet alleen in hun eigen wijk, maar hebben tal van 'neventaken.' Foto: Perry Roovers / SQ Vision

Wijkagenten zijn stuk minder zichtbaar

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ROOSENDAAL - Wijkagenten in de gemeente Roosendaal zijn minder zichtbaar. Dat bevestigt teamchef Johan Pieters van de Roosendaalse politie in een brief aan burgemeester Niederer.

Twee buurtdienders zijn ziek uitgevallen, waardoor er tijdelijk een beroep wordt gedaan op andere wijkagenten om in te vallen in hun 'buurten'. Ook viel de ondersteuning van een agent uit het buitengebied uit, vanwege een overstap naar een andere functie.

Minder zichtbaar

De brief van Johan Pieters volgt op raadsvragen van de Roosendaalse Lijst. De partij maakt zich zorgen over de inzet van wijkagenten. Raadsleden ontvingen signalen dat de buurtdiender steeds minder zichtbaar is. Ook buurtpreventieteams gaven aan steeds vaker meerdere aanspreekpunten te hebben, terwijl ze het liefst met één persoon communiceren. Een half jaar geleden sprak een vertegenwoordiging van de bewonersplatforms van Wouw, Wouwse Plantage en Nispen over de situatie. Toen zou er beterschap zijn beloofd. Dat is iets wat de Roosendaalse Lijst nog niet ziet.

Vervanging

De politie heeft tijdelijke maatregelen genomen om de uitval de wijkagenten op te vangen. Er is bijvoorbeeld een administratieve kracht toegevoegd om de dienders werk uit handen te nemen. Ook is een senioragent met wijkagentenervaring voor één dag per week toegevoegd aan het team dat het buitengebied in de gaten houdt. Een andere wijkagente kreeg er uren bij. Voor alle politiemensen geldt echter dat zij hun werkuren ook tijd moeten besteden aan hun opleiding en het trainen van beroepsvaardigheden. Ook worden zij ingezet bij andere taken, zoals de ME.

Keuzes maken

Teamchef Pieters stipt aan dat de politiecapaciteit een landelijk issue is: "Dagelijks dienen keuzes gemaakt te worden en prioriteiten gesteld. De werkdruk is hoog." Lokale evenementen vragen bijvoorbeeld ook veel capaciteit. Ook moeten er altijd agenten beschikbaar zijn voor het verlenen van noodhulp, bijvoorbeeld bij een brand of bij een ernstig ongeval. "Verder zijn er thema's die extra aandacht vragen. Denk aan de georganiseerde misdaad, drugshandel, ondermijning en witwassen. Prioriteiten die landelijk of lokaal worden opgelegd en waarvan de gemiddelde burger niets merkt of beeld bij heeft", meldt Pieters.

Mogelijkheden

De Roosendaalse politie zoekt mogelijkheden om toch zichtbaar te blijven in de buurt. Dat gebeurt bijvoorbeeld met pop-up-bureaus, mobiele wijkposten en spreekuren in de dorpen en wijken. Daarnaast zoeken agenten samenwerking met buurtpreventieteams. Zij bieden ondersteuning en geven een coachende rol. "Door regelmatig contact hopen wij de relatie en de awareness hoog te houden. Hier worden diverse contactmomenten en mogelijkheden voor geboden", geeft Pieters aan.

Veranderende rol

Daarnaast verandert de rol van de wijkagent. Die beweegt zich steeds meer digitaal in plaats van 'rond te fietsen' in de eigen wijk. Dat is een beeld wat volgens Pieters steeds meer zal verdwijnen. Pieters wijst erop dat de samenleving voortdurend in beweging is door digitalisering en groeiende technologische ontwikkelingen. Tenslotte is de politiecapaciteit nog steeds schaars. "Die dient te worden ingezet, op die momenten, op die locatie waar het er toe doet", besluit Pieters.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief