De goed aangesloten Gino de Klerk werkt de 1-0 tegen de touwen. FOTO ARTHUR VERBRAAK Foto: Arthur Verbraak

RBC wint seizoensopening

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

ROOSENDAAL - RBC is het seizoen goed begonnen. De Roosendalers wonnen vandaag met 1-0 van VVR. De uitslag had hoger moeten uitvallen. Anwar Tarfit schoot een toegekende strafschop naast en een goal van de ingevallen Mujib Yaqoubi werd afgekeurd. Ondanks de missers wist de ploeg van trainer-coach Henk Vos de eerste driepunter van het seizoen veilig te stellen.

In de basisopstelling was Anass el Gamali een linie naar achteren geschoven. Quincy Schouten begon als rechtsback en Gino de Klerk nam de plek in van El Gamali op het middenveld. De rest van de opstelling was zoals verwacht.

Al vanaf de eerste minuut trok VVR zich terug op de eigen helft. In het gehele duel had doelman Joeri Leest ook weinig te duchten van de tegenstander. Alleen vlak na de gemiste pingel van Tarfit kregen de bezoekers een kans. De bal verdween echter over de goal. RBC had het moeilijk met het compact spelende VVR. Grote kansen kreeg de thuisploeg niet. Rond Tarfit waren constant drie man gesitueerd. Adnane Samra had het aan de rechterkant iets makkelijker, maar de meeste aanvallen van de Roosendalers gingen over links.

In de eerste 35 minuten gebeurde er weinig. VVR was niet bij machte om het de defensie, onder leiding van een goed spelende El Gamali, pijn te doen en RBC had moeite om een gaatje te vinden achter de laatste lijn van de ploeg uit Rijsbergen. Levy Schotel zag zijn schot vanuit de tweede lijn langs de kruising suizen na een kort genomen corner. Dat was het enige noemenswaardige wapenfeit. De Roosendalers kwamen wel een aantal keer gevaarlijk in de zestien, maar de laatste pass ontbrak of een actie werd te ver doorgevoerd.

Tien minuten voor tijd leek de openingstreffer dan toch te gaan vallen. Samra kwam vrij aan de rechterkant en gaf een afgemeten lage voorzet bij de tweede paal. Randy Elst leek de score te openen, maar de uitkomende doelman kon de inzet ongedaan maken. Tarfit leek daarna RBC alsnog op voorsprong te zetten. RBC's vaste penaltynemer werd, nadat hij vrij voor de keeper kwam, tegen de vlakte gewerkt: strafschop. Hij schoot de toegekende penalty echter naast de goal. In de tegenaanval kreeg VVR de enige kans van de wedstrijd. De inzet van de bezoekers ging echter over de goal.

In de tweede helft kwam RBC al snel op voorsprong. Tarfit speelde Elst aan in het strafschopgebied. Met een tegenstander in zijn rug draaide Elst naar binnen en bediende de goed aangesloten De Klerk die op zijn beurt de 1-0 tegen de touwen werkte (zie foto). Na de openingsgoal nam de ploeg van Vos meteen gas terug. VVR nam het initiatief over, maar kon daar weinig mee. Buiten enkele hachelijke situaties, mede door de regenval, had doelman Leest niets te doen. Een schot dat recht op hem af kwam vanuit de tweede lijn was de enige mogelijkheid in de tweede helft.

RBC kreeg wel enkele grote kansen om de score uit te breiden. Ruim een kwartier voor tijd kon Tarfit RBC op 2-0 zetten, maar alleen voor de keeper moest hij zijn meerdere erkennen in de doelman van VVR. Daarna kwam Yaqoubi vrij voor de doelman, maar ook hij vond de doelman op zijn weg. In de slotminuut scoorde Yaqoubi wél op aangeven van Elst, maar zijn goal werd afgekeurd door de leidende arbiter.

In de blessuretijd kreeg Samra nog een rode prent. Nadat hij werd afgevlagd voor buitenspel ontstond er een opstootje, waarbij de vleugelaanvaller een duw gaf. De scheidsrechter zag er echter een slaande beweging in en gaf rood. Met een man minder hield RBC simpel stand.