Ontvangst van de Italiaanse leerlingen.
Ontvangst van de Italiaanse leerlingen. Foto: Charles van Wettum

Buitenlandse studenten op JTC

Door: Janny Mathijssen Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Zaterdag 29 september arriveerden de leerlingen van het Lycee Sylvia Montfoort uit Chartres op het JTC na hun busreis uit Frankrijk. Ze werden verwelkomd met een versierde tompouce ter ere van het tienjarige jubileum van de uitwisseling met het JTC.

Zondag 30 september arriveerden de leerlingen van het Liceo Augusto Righi uit Rome. Ze kwamen per vliegtuig naar Schiphol en daarna per bus naar Roosendaal. Voor de Italianen is dit het tweede jaar op rij dat zij in Roosendaal verblijven. Beide groepen leerlingen (samen ongeveer 40) blijven een week in Roosendaal.
De uitwisselingen zijn onderdeel van het programma Internationalisering van het JTC. Ieder jaar komen leerlingen van buitenlandse scholen en zij verblijven in gastgezinnen van JTC-leerlingen. Dezelfde JTC-leerlingen gaan ook naar het buitenland en verblijven dan een week bij de ouders van de leerlingen die zij nu ontvangen.
De uitwisselingen worden voorbereid met een mailprogramma voor kennismaking. In de week dat de scholen bij elkaar op bezoek zijn, wordt een programma samengesteld waarin het gaat om kennismaken met de cultuur, met het land, met de manier van leven en wonen en schoolgaan.

Programma
Het programma omvat gezamenlijke lessen en projecten (o.a. rond wiskunde), excursies, gezamenlijke maaltijden, een feest en een quiz. Maar uit ervaringen blijkt dat het meest indrukwekkende de dagelijkse dingen zijn: verschillen in hoe gezinnen functioneren, verschillen in hoe docenten omgaan met leerlingen, verschillen in eten en drinken en in de gezinnen tijd besteden. Hoewel we allemaal Europeanen zijn, zijn de cultuurverschillen aanwezig - en de beste manier om die te leren kennen is om ze gewoon te ondergaan. Op die manier is een uitwisseling een echte verrijking voor deelnemende leerlingen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief