Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Kerstvrouw Astrid op zoek naar opslagruimte

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Hét kerstvrouwtje van Roosendaal, Astrid van Buuren, heeft deze keer zelf hulp nodig. Ze is op zoek naar een gratis opslagruimte voor de talloze kinderkerstpakketten die ze jaarlijks maakt. De afgelopen vier jaar kon Astrid steeds beroep doen op een opslagruimte, maar deze ruimte is dit jaar niet meer beschikbaar.

Astrid van Buuren zet zich al sinds 2014 in voor het realiseren van speciale kinderkerstpakketten voor kinderen die in armoede leven. Met medewerking van verschillende organisaties en donateurs kreeg ze het destijds voor elkaar om 25 kerstpakketten samen te stellen voor minderbedeelde kinderen. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot ruim honderd pakketten. Zelf heeft Astrid in het verleden de nodige tegenslagen meegemaakt, daarom zet ze zich nu graag in voor gezinnen die onder de armoedegrens leven. Dat doet ze niet alleen met de kerstpakketten voor kinderen, maar bijvoorbeeld ook met de Facebookgroep Astrid Helpt! waar regelmatig (gratis) artikelen worden aangeboden aan mensen die onder de armoedegrens leven. "Iedere week staan er wel minstens vijftig mensen aan de deur die eten, speelgoed of kleding komen halen", vertelt Astrid.

Gezinnen in nood

Door haar jarenlange inzet krijgt Astrid dan ook steeds vaker gratis spullen en voeding aangeboden. "Soms kom ik thuis en dan staat mijn hele oprit vol. Soms weet ik van wie het is, maar ik krijg ook steeds vaker spullen gedoneerd van onbekenden." Astrid probeert, samen met zo'n elf vrijwilligers, alle spullen weer een mooi plekje te geven. Maar, dat wordt wel steeds moeilijker. "Het gaat veel om levensmiddelen en die moet je goed bewaren." In haar schuur heeft Astrid vier diepvrieskisten staan, maar ze krijgt ook een hoop spullen die buiten de diepvries bewaard moeten blijven. "De schuur staat helemaal vol, maar ik ben zo bang voor muizen. Straks vreten ze mijn hele voorraad op." Daarom worden tal van spullen nu ook in huis opgeslagen, maar dat is niet het ideale scenario.

Aanbiedingen

"Voor het samenstellen van de kinderkerstpakketten ben ik afhankelijk van donateurs, maar ook van de aanbiedingen in de supermarkt", vertelt Astrid. "Rond Kerstmis vragen ze overal de hoofdprijs voor, dus ik wil nu al zoveel mogelijk inslaan." Maar, Astrid heeft geen ruimte meer om de spullen op te slaan en daarom is ze naarstig op zoek naar een ruimte die ze samen met haar vrijwilligers kan gebruiken. "Het liefst vanaf nu en dan tot en met 18 december. Op die dag vieren we ons lustrum, want we doen dit nu voor de vijfde keer." Op 18 december wordt daarom een klein feestje gehouden voor de kinderen in armoede en na afloop krijgt ieder zijn eigen kerstpakket mee. Daar komt niet alleen snoep en chips in voor de kinderen, maar ook een spelletje of iets van speelgoed. En niet te vergeten: tandpasta en een tandenborstel. "We proberen ieder kerstpakket op maat te maken voor het kind, want een baby heeft niets aan drop en een meisje wil geen jongensspeelgoed krijgen."

Opslagruimte

Voorheen kon Astrid een beroep doen op een opslagruimte van Alwel. "Die ruimte is ons in voorgaande jaren kosteloos aangeboden, want we beschikken zelf niet over de middelen om een ruimte te huren." De ruimte moet ongeveer tien pallets met goederen kunnen stallen en vrijwilligers moeten er de pakketten in kunnen pakken. "Het liefst een ruimte mét verlichting en eventueel verwarming, zodat de vrijwilligers ook in de avonduren de kinderkerstpakketten kunnen inpakken en sorteren. Maar, een zeecontainer bij mij op de stoep zou ook al geweldig zijn." Astrid is de mensen die haar willen helpen op voorhand dankbaar. "De kinderen krijgen op deze dag de mogelijkheid om zich weer even een 'gewoon' kind te kunnen voelen!"

Heb jij een ruimte beschikbaar of wil je zelf iets doneren? Neem dan contact op via A.van.buuren@home.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief