Afbeelding

Roosendaalse jongeren krijgen hulp bij schulden

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Schoolgaande jongeren tot en met 27 jaar die een schuld hebben van maximaal 5.000 euro krijgen een helpende hand uitgereikt door de gemeente Roosendaal. Deze week is de gemeente gestart met de pilot 'Focus op school en schulden geregeld' die ervoor moet zorgen dat deze jongeren weer zonder schulden kunnen werken aan hun toekomst.

Het kopen van een dure telefoon of het aanschaffen van een scooter. Voor sommige jongeren is dat geen probleem. "Maar er zijn ook jongeren die dit niet kunnen betalen. Om er toch bij te horen, sluiten ze dan maar een lening af", stelt wethouder Klaar Koenraad. Van het één komt het ander en voor je het weet heb je een schuld die niet zo makkelijk weg te werken is. "Die schulden zorgen vaak voor stress en onzekerheid, waardoor de jongeren zich ook niet meer kunnen focussen op school. In sommige gevallen kunnen ze zelfs geen boeken meer betalen die ze nodig hebben voor hun opleiding." Er zijn zelfs jongeren die stoppen met hun studie, omdat ze dan kunnen werken om hun schuld terug te betalen. "Dat is een korte termijnbeslissing, maar dat is niet goed voor hun toekomst." Daarom gaat de gemeente Roosendaal deze jongeren helpen.

Schulden

Jongeren kwamen voorheen niet zo makkelijk in aanmerking voor een schuldhulpverleningstraject bij de Kredietbank, legt wethouder Koenraad uit. Daarom gaat de gemeente Roosendaal nu geld beschikbaar stellen om deze jongeren te helpen. "Bij de Kredietbank moet je twintig procent van je schulden zelf betalen. De rest van je schulden wordt dan kwijt gescholden." Bij een schuld van vijfduizend euro, moet je dus duizend euro zelf betalen. "Voor veel jongeren is dat niet te betalen. Daarom gaan wij die duizend euro betalen en de jongeren mogen dit dan in een termijn van drie jaar aan ons terugbetalen. Dat komt neer op zo'n dertig euro per maand en uit onderzoek blijkt dat de jongeren dat wél kunnen betalen."

Toekomst

Naar schatting gaat het in de gemeente Roosendaal om ongeveer vijftien jongeren die hiervoor in aanmerking komen. Daarom is er een speciaal fonds opgericht met daarin 15.000 euro. "Dat is een schatting op basis van de cijfers van andere gemeenten. Mochten er nou veel meer jongeren zijn in Roosendaal met dit probleem, dan kunnen we daar extra geld voor beschikbaar stellen", aldus Klaar Koenraad. Belangrijk is in ieder geval dat de jongeren zichzelf aanmelden bij Boost. "Ze moeten wel echt laten zien dat ze begrijpen dat het hun eigen probleem is. Ze moeten ook een presentatie maken en een soort sollicitatiegesprek houden om in aanmerking te komen. We hopen natuurlijk dat ze aan het eind van het traject denken: 'Dit gaat me nooit meer gebeuren'".

Verwijten
Hoewel de jongeren zelf moeten aangeven dat het hun probleem is, neemt Klaar Koenraad het de jongeren helemaal niet kwalijk. "Als je bakken met geld hebt, dan kom je natuurlijk niet in de schulden. Dus dit zijn al jongeren die het moeilijker hebben. En als jij dan constant iets niet kan, wat anderen wel kunnen. Dan kan ik goed begrijpen dat je in deze situatie terecht komt. Wat de jongeren echter niet beseffen is dat hun hele toekomst er vanaf kan hangen."

Pilot

Hoewel het gaat om een pilot, wordt er geen einddatum aan dit traject gehangen. "We gaan samen met de verschillende partners om de vier à vijf weken bij elkaar zitten om te kijken hoe het loopt. Het doel is niet alleen om de jongeren te helpen, maar ook om meer samen te werken met elkaar." Mochten er in de eerste vier maanden van de pilot nog geen jongeren zich hebben aangemeld, dan wordt er ook meteen actie ondernomen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief