Roosendaler wereldberoemd met Lego

ROOSENDAAL - Wie een bezoekje brengt aan LEGO House in Denemarken kan het komende jaar zomaar één van de kunstwerken van Koen Zwanenburg aanschouwen. De 31-jarige Roosendaler is onlangs afgereisd naar Billund in Denemarken om zijn eigen creaties neer te zetten in de Masterpiece Gallery.


Koen heeft een vorm van autisme, waardoor hij in het verleden de nodige tegenslagen heeft gehad. Toch heeft zijn autisme ook een keerzijde, want mede daardoor heeft Koen een enorm oog voor detail en hij werkt erg gestructureerd. Twee eigenschappen die goed van pas komen bij zijn grootste hobby: het bouwen van Lego-kunstwerken.

Het begin

Bijna acht jaar geleden kwam Koen voor de eerste keer in aanraking met Lego. "Ik had een plekje vrij op mijn boekenkast en het leek me leuk om daar een schip op te zetten." Toevallig bracht Lego rond die tijd een collectie uit met een Pirates of the Caribean-schip. "Dat leek me wel leuk, dus ik heb die set gekocht." Dat beviel Koen zo goed, dat hij besloot om nog meer Lego-stenen te kopen. "En vanaf daar is het steeds verder gegroeid."

Collectie

Zo gezegd, zo gedaan. Zo werkte Koen bijvoorbeeld anderhalf jaar aan zijn eigen ontworpen boot. "De ene keer heb ik heel veel inspiratie en de andere keer wat minder." Soms zijn er dagen waarop Koen helemaal niet met Lego bezig is en andere dagen zit hij acht uur lang te bouwen. Regelmatig doet hij mee aan wedstrijden, waarbij je binnen een maand iets moet bouwen. "Dan ben ik vooral in de eerste week druk bezig met ontwerpen en de laatste week ben ik bezig met het in elkaar zetten. In de tussentijd ben ik alle stukjes bij elkaar aan het zoeken. "Maar voor sommige bouwwerken heb ik onderdelen nodig die ik nog niet heb, dus die moet ik dan bestellen en dat duurt dan weer even."

Bekendheid

Na het bouwen van die tweede boot werd Koen benaderd door een band uit New York. "Ze vonden die boot zo tof, dat ze de foto ervan wilden gebruiken voor hun albumcover." En zo kreeg Koen in de loop van de jaren steeds meer bekendheid in de Lego-wereld. Hij won met zijn creaties al verschillende wedstrijden. Koens ontwerp van een Lego-speculaashuisje heeft zelfs op de lijst gestaan om daadwerkelijk als set uitgebracht te worden. "Je kan je ideeën insturen bij Lego en als jouw idee meer dan tienduizend stemmen krijgt, dan gaan ze bekijken of ze het ontwerp in de collectie op kunnen nemen." Uiteindelijk is Koen's ontwerp het niet geworden. "Maar, dat zoveel mensen jouw ontwerp leuk vinden, dat is een hele eer." Er worden dan ook regelmatig artikelen geschreven over zijn creaties.

Tentoonstelling

Zo kwam hij ook onder de aandacht bij de mensen van LEGO House. "Ik heb een keer Fabergé-eieren gemaakt van Lego en daar werd een blog over geschreven. Later hoorde ik van een senior designer van Lego dat hij die eieren had gezien. Hij had gezegd: 'Die wil ik in de tentoonstelling.'" En zo kwam het dat Koen in het voorjaar van 2018 werd benaderd door Lego met de vraag of hij samen met veertien andere bouwers zijn creaties wilde tentoonstellen in de Masterpiece Gallery van het LEGO House. In overleg met Lego werd bepaald welke creaties hij tentoon kon stellen. "Ze willen vooral bouwwerken die echt helemaal uit je eigen fantasie zijn ontsproten." Uiteindelijk zijn er vier creaties gekozen: het speculaashuisje, de speculaastrein, de knuffeldieren en de Fabergé-eieren. "Ik deel de vitrine met twee andere bouwers en de kunstwerken blijven een jaar staan."

Celebrity

Afgelopen week mocht Koen als eerste Nederlander op uitnodiging van LEGO afreizen naar Denemarken om zijn eigen werken tentoon te stellen. "Er was een speciaal fanweekend in de buurt van Billund. Al deze fans zijn door LEGO uitgenodigd om de donderdag ervoor naar de AFOL-dag (Adult fans of Lego-dag) in de LEGO house te komen. Daarom stonden er heel veel mensen naar mijn creaties te kijken en er foto's van te maken, dat is wel heel gaaf." Toen een groepje Italianen hem herkende als de ontwerper, voelde Koen zich helemaal een celebrity. "Dat was wel erg leuk om een keer mee te maken."

Remko Vermunt


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief