Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

SUEZ presenteert alternatief voor Biomineralenfabriek

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Marc Das, directeur van SUEZ ReEnergy, heeft donderdag een nieuw plan gepresenteerd als alternatief voor de geplande biomineralenfabriek aan de Potendreef. In het alternatieve plan komt de installatie op het huidige terrein te staan van SUEZ, de capaciteit wordt met twintig procent verlaagd en de dampen worden verbrand. Daarmee verwacht het afvalverwerkingsbedrijf tegemoet te komen aan de bezwaren van onder andere Werkgroep Biomineralen.

De gemeente Roosendaal verleende in 2017 een vergunning voor het bouwen van een biomineralenfabriek tegenover het terrein van SUEZ aan de Potendreef. "In deze fabriek willen we varkensmest omzetten naar organische mestkorrels", legt directeur Marc Das uit. Om meteen een fabel uit de wereld te helpen, legt Das uit dat het gaat om zogenaamde dikke fractie. "De mest die je van het land haalt, heet drijfmest en dat stinkt enorm. Dat wordt op andere locaties verwerkt naar dunne en dikke fractie, waarbij vooral de dunne fractie blijft stinken. De mest die wij krijgen is dus al voor een deel bewerkt en je ruikt het ook bijna niet meer." In de Biomineralenfabriek wordt deze mest gedroogd en verwerkt tot organische mestkorrels die je bij iedere tuinder kan kopen.

Vertraging

Het plan van de afvalverwerker liep echter tegen veel weerstand op van de lokale bewoners. "Op dit moment loopt er nog een bezwaar bij de Raad van State." Door de bezwaren van de omwonenden heeft het gehele proces de nodige vertraging opgelopen. "Tijd waarin we hebben nagedacht over een mogelijk alternatief, waarmee we tegemoet kunnen komen aan de bezwaren van de omwonenden", legt Das uit. Door de biomineraleninstallatie te realiseren op het eigen terrein, verschuift de fabriek zo'n 150 meter. Daardoor ligt hij minder dicht op de woonwijk Westrand.

Alternatief

Omdat de realisatie op het eigen terrein de nodige voordelen met zich meebrengt, kan ook de capaciteit met twintig procent gereduceerd worden. "De voorgenomen 160.000 ton per jaar hebben we verlaagd naar 120.000 ton per jaar. Dat betekent dus ook dat er minder verkeersbewegingen komen. Je moet dan ongeveer denken aan twintig vrachtwagens per dag." In het alternatieve plan wordt de installatie gekoppeld aan de reeds bestaande fabriek en ook dat levert voordelen op. "Daardoor hoeft er ook geen nieuwe schoorsteen gebouwd te worden en we kunnen de zogenaamde droogdampen verbranden, waardoor geurcomponenten en eventuele ziekteverwekkers volledig worden afgebroken."

Communiceren

Hoewel Marc Das natuurlijk hoopt dat het alternatieve plan op minder weerstand zal stuiten, is er bij het opstellen van het plan nog geen contact geweest met de bezwaarmakers. "Op dit moment worden de brieven bezorgd bij omwonenden. Daarin wordt het plan uitgelegd." Daarnaast wordt er woensdag 17 oktober een speciale inloopavond gehouden waarbij mensen vragen kunnen stellen. Daarna gaat SUEZ de vergunning aanvragen bij de provincie. "In het verleden hebben we niet altijd actief gecommuniceerd, maar dat willen we graag veranderen. We snappen ook dat omwonenden niet laaiend enthousiast zijn over de biomineralenfabriek, maar we doen ons best." Het alternatieve plan moet in ieder geval voor zo min mogelijk overlast zorgen bij de omwonenden.

Vergunningen

"Het blijft een alternatief voor ons originele plan. We trekken de vergunning voor de 'oude' installatie pas in, als de nieuwe vergunning is verstrekt", stelt Das. "We zijn er nog steeds van overtuigd dat die installatie gewoon gebouwd kan worden, zonder te veel overlast." Marc Das verwacht dan ook niet dat het bezwaar bij de Raad van State ingetrokken gaat worden. "Maar we zien het proces positief tegemoet." Als alles volgens planning verloopt moet de nieuwe fabriek eind 2019 gebouwd gaan worden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief