'Levende boeken' 1e editie Human Library Roosendaal.
'Levende boeken' 1e editie Human Library Roosendaal. Foto: BeeldCollectief WestBrabant

Tweede editie Human Library Roosendaal

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Zaterdag 3 november tussen 12.30 en 17.00 uur in Bibliotheek VANnU in het centrum van Roosendaal. Ontmoet je vooroordeel: ga in gesprek met een ‘levend boek’.

‘Levende boeken’ zijn mensen die in het dagelijks leven te maken hebben met vooroordelen zoals iemand met een afwijkende achtergrond of overtuiging. De Human Library legt een verbinding tussen mensen die vooroordelen hebben ervaren en mensen die verder willen kijken dan hun bestaande denkbeelden. Op deze manier worden vooroordelen bespreekbaar gemaakt op een informele manier en met humor. Human Library biedt een veilige plek om ervaringen en denkwijzen te delen tussen mensen die elkaar anders waarschijnlijk niet hadden ontmoet.

Hoe werkt het?

Jij vindt het interessant om in gesprek te gaan en je komt naar de locatie. Daar ontvang je de spelregels, zo dient een boek weer in oorspronkelijke staat te worden teruggezet en duurt het gesprek maximaal 30 minuten. Er is een overzicht met alle onderwerpen/titels en je kiest waarover je in gesprek wilt. Is je onderwerp beschikbaar? Dan brengt een gastvrouw of gastheer jou in contact met het levende boek, gaan jullie zitten en kan het gesprek beginnen. Aan het einde van de tijd krijgen jullie een seintje om het gesprek af te ronden. Ben je eerder klaar dan is dat ook prima. Bestel na je gesprek wat te drinken, laat de ontmoeting nog eens door je gedachten gaan en bepaal of je over een ander onderwerp ook in gesprek wilt.

Onderwerpen

Er zijn rond de 20 ‘levende boeken’: autisme, burn-out, NAH, (pleeg)ouder, pesten, Syrische vluchteling, introversie, in transitie van man naar vrouw, jeugdzorg, verlatingsangst, laaggeletterdheid en de overgang zijn enkele voorbeelden. Op de facebookpagina komen alle onderwerpen te staan.

Waarom Human Library Roosendaal

Het doel is het samenbrengen van verschillende mensen en het bespreekbaar maken van vooroordelen en taboes door met elkaar in gesprek te gaan op een veilige plek. Zo maken we samen de wereld een beetje mooier.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief