Afbeelding
Foto: Hennie Ribbens

'De eindstreep halen is het belangrijkste'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – De Marathon Eindhoven is het grootste sportevenement van Noord-Brabant en wordt dit weekend voor de 35e keer gehouden. Zaterdag en zondag worden er in de binnenstad van Eindhoven lange en korte afstanden gelopen door zowel professionals als amateurs. Er doen internationale topatleten mee, maar ook een delegatie van Roosendaalse atletiekvereniging THOR. Met vijfentwintig mannen en vrouwen staan zij deze zondag aan de start om de halve- of hele marathon te lopen.

DOOR HENNIE RIBBENS

Leo Schijvenaars is de oudste Roosendaalse deelnemer. Hij is 64 en loopt de hele marathon. Acht jaar geleden had hij nooit kunnen dromen dat dit hem ooit zou lukken. "Ik ben begonnen met de 10 kilometer en daarna de halve marathon. Een hele marathon dat ga ik nooit van mijn leven doen dacht ik nog maar omdat de trainers vonden dat ik het makkelijk zou kunnen heb ik toch maar doorgezet. Ik heb inmiddels twee keer de marathon van Rotterdam gelopen, maar ook Amsterdam en Berlijn. Uitlopen is belangrijker dan de tijd. Topatleten lopen dik twee uur. Ik ben blij als ik binnen de 4,5 uur blijf."

Eerste keer
Voor Babette van Ostaijen, Toin Scheepers en Wim Bakx is het de eerste keer dat zij de hele marathon lopen. Nerveus zijn ze niet. "We kijken er erg naar uit. We hebben al die tijd met elkaar getraind dus we zijn een hechte groep. Het gaat niet om de tijd. Belangrijkste is dat we hem uitlopen, "legt Toin uit. Voor Wim is het helemaal bijzonder. Anderhalf jaar geleden stopte hij met voetbal en maakte de overstap naar het lange duurlopen. "Ik voetbalde heel graag maar daar werd ik te oud voor. Nou vond ik de 'derde helft' bij voetbal stiekem wel het leukste. Lekker na de training of wedstrijd nog even napraten en samen wat drinken. Gelukkig doen we dat hier ook in het Thorhonk," lacht Wim.

Training
Trainers Ruby van Diepen en Mark van den Boer hebben er voor gezorgd dat de ploeg klaar is voor de 42 kilometer en 195 meter. Een hele afstand waar 13 weken stevig voor getraind is. "Elke zaterdagochtend is er een afstand gelopen. We zijn begonnen met 17 km en dan elke week ongeveer twee kilometer erbij. De langste trainingsafstand was 35 kilometer. De laatste 7 kilometer lopen we op karakter," vertelt Mark lachend.

Routes

Voor de trainingen zijn alle weken mooie routes uitgezet. Zo liep de groep onlangs de zelf bedachte '7 Kerkenroute', langs de kerken van de dorpen Wouw, Moerstraten, Heerle, Wouwse Plantage, Nispen en twee Roosendaalse kerken. "De route door België, op een regenachtige dag was vooral hilarisch," vertelt Ruby. "We dachten dat de Vlaamse gendarme vanuit zijn auto naar ons zwaaide. Wij vrolijk lachend terug zwaaien natuurlijk. Bleek uiteindelijk dat hij gebaarde dat we op stoep moesten lopen. Zo vriendelijk was hij nou ook weer niet. Wij lagen dubbel van het lachen."

Samenwerking
Zowel de hele als halve marathonlopers werken samen tijdens de training en moedigen elkaar aan. "Tijdens de training fietsen en lopen halve marathonlopers met ons mee. De fietsen zijn bedoeld om op uit te rusten als dat nodig is maar ook om boodschappen te doen. Even snel om een paar trossen bananen om de noodzakelijke suikers aan te vullen, legt Ruby uit. Saamhorigheid is er ook op de wedstrijddag vult Babette aan. "We gaan gezellig met z'n allen met de trein naar Eindhoven. Het is net een schoolreisje. We moedigen elkaar aan en genieten van de gezelligheid en na afloop nemen we natuurlijk ruim de tijd voor de "derde helft."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief