Cees Lok met één van de vier camera's met speciale kentekenregistratie FOTO REMKO VERMUNT
Cees Lok met één van de vier camera's met speciale kentekenregistratie FOTO REMKO VERMUNT

Scooterrijders op de bon in Roosendaalse binnenstad

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De vier camera's die de gemeente Roosendaal eind augustus in de binnenstad heeft geplaatst, gaan vanaf deze week daadwerkelijk scooterrijders op de bon slingeren. De camera's staan er al wel een tijdje, maar de afgelopen periode moesten de camera's eerst volledig worden ingesteld en er heeft een proefperiode gedraaid waarbij scooterrijders een waarschuwing kregen in plaats van een bekeuring.

Van medio september tot medio oktober werden slechts waarschuwingen uitgedeeld in plaats van bekeuringen. "In de periode tot tien oktober hebben we 308 waarschuwingen uitgedeeld", aldus gemeentewoordvoerster Rozemarie van Loon. "Dat zijn relatief veel waarschuwingen en je ziet dat mensen dus toch nog proberen via de binnenstad te rijden." Nu de camera's daadwerkelijk bekeuringen kunnen opleveren, moet dat aantal aanzienlijk dalen.

Verkeersluw

De gemeente Roosendaal is al sinds 2009 bezig met het verkeersluw maken van de binnenstad, zodat bezoekers en bewoners veilig rond kunnen lopen. Het reduceren van autoverkeer lijkt geslaagd, maar scooters en bromfietsen rijden nog stelselmatig door de binnenstad terwijl dit eigenlijk verboden is. Om ook dit een halt toe te roepen heeft de gemeente besloten om vier camera's met kentekenregistratie te plaatsen. Eén in de Raadhuisstraat ter hoogte van de winkel van Jan Snel. Eén op de Markt ter hoogte van Lunchcafé Lente en twee bij de dikke boom op de oude Markt.

Controle

De gemeente Roosendaal heeft in het verleden handhavers ingezet om scooters uit de binnenstad te weren, maar volgens wethouder Cees Lok werkte dat niet echt. "Met zo'n scooter scheuren ze er natuurlijk vandoor en dat levert geen veilige situaties op." Met de komst van de camera's behoort dat tot het verleden. Al kan je in de toekomst nog wel scooters tegenkomen in de binnenstad. "Bewoners van de binnenstad kunnen ontheffing aanvragen bij Parkeerbeheer en ook de verschillende eetgelegenheden die eten bezorgen met scooters vormen een uitzondering op de regel." De bewoners en horecazaken moeten zelf ontheffing aanvragen en mogen hier ook zeker geen misbruik van maken. "Het blijft een voetgangersgebied, dus ze moeten echt stapvoets rijden." In totaal hebben vijftien bedrijven een ontheffing aangevraagd en achttien particulieren.

Bekeuring

De kentekens van mensen met een ontheffing worden opgeslagen in de database, zodat zij geen bekeuring ontvangen. "Voor de rest van de scooterrijders geldt dat zodra zij dit gebied binnenrijden, hun kenteken automatisch wordt geregistreerd", legt wethouder Lok uit. Een handhaver bekijkt de foto die op dat moment wordt genomen en beslist binnen 72 uur of die persoon een waarschuwing krijgt, een bekeuring of dat de zaak geseponeerd wordt. De camera's werken 24/7 en staan dus altijd aan. "Als dit systeem goed blijkt te werken, dan gaan we ook camera's plaatsen op de Nieuwe Markt."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief