Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

'Het eerste veldteken is echt zeldzaam'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Het nieuwe veldteken van de Stichting Carnaval Roosendaal is vanaf de ellufde van de ellfude weer te koop. De 48-jarige Roland Daele kan niet wachten om het nieuwe veldteken in zijn bezit te krijgen, hij behoort immers tot het selecte Roosendaalse gezelschap dat zijn collectie veldtekens helemaal compleet heeft weten te krijgen. "Al vind ik die oude veldtekens veel leuker dan de nieuwe", bekent hij.

Het begon voor Roland Daele zo'n tien jaar geleden, toen hij vooral carnavalspinnetjes aan het sparen was. "Maar die collectie had ik vrij snel compleet", vertelt Daele. "Zodra je zoiets gaat verzamelen kom je in dat wereldje terecht en van steeds meer mensen kreeg ik de vraag of ik geen veldtekens aan het sparen was." In eerste instantie was dat ook niet zo, totdat Roland een aantal veldtekens aangeboden kreeg. "Ik kon er een stuk of tien overnemen van iemand en van het één komt het ander."

Zeldzaam

Sinds ongeveer drie jaar heeft hij zijn collectie compleet van het allereerste papieren veldteken uit 1956 tot het porseleinen exemplaar van het afgelopen jaar. Daarmee behoort hij tot een select Roosendaals gezelschap want er zijn slechts twaalf of dertien Roosendalers die alle veldtekens in hun bezit hebben. "In 1956 werd in Roosendaal het eerste veldteken nog uitgebracht door het Oranje comité", legt Roland uit. "Men zegt dat er slechts vijftig van die papieren veldtekens zijn gemaakt en een hoop zijn er gewoon op straat beland, dus vooral aan die eerste is lastig te komen. Die is echt zeldzaam." Hetzelfde geldt eigenlijk voor het veldteken uit 1957 die eveneens van papier is gemaakt.

Zoektocht

"De veldtekens van de jaren '90 en '00 hebben de mensen vaak thuis nog wel liggen, maar vooral die oudere veldtekens zijn erg lastig om te vinden. Uiteindelijk had ik de collectie compleet tot ongeveer de jaren '70, maar dan komt het moeilijkste nog." Maar via via wist Roland er uiteindelijk toch aan te komen. "Je gaat zoeken op Marktplaats en je gaat bedenken welke personen er mogelijk nog iets op zolder hebben liggen", vertelt Roland. Uiteindelijk moest hij er nog maar twee hebben, die van 1956 en die van 1958. "Het veldteken van 1956 is toch hét veldteken, die moet je hebben. Uiteindelijk moest ik alleen nog die van '58 en ik wist dat iemand hem had, maar hij wilde hem eigenlijk niet verkopen." Toen de man overstag ging, kon Roland zich eindelijk aansluiten bij het selectie groepje van dertien. "Nu ben ik er ook wel trots op."

Collectors items

Hoewel Roland zijn veldtekens in eerste instantie in een doos bewaarde heeft hij er uiteindelijk toch voor gekozen om ze uit te stallen in een vitrinekast. "Aan het begin stond hij echt avonden voor die kast naar zijn veldtekens te kijken", vertelt zijn vrouw Marly. "Nu is dat wel wat minder geworden." In die kast liggen overigens niet alleen veldtekens en pinnetjes, maar ook andere collectors items van de Roosendaalse carnaval waaronder de ketting van de eerste Prins Carnaval: Driek den eerste en de Tullepetaon die sjampetter Jan Tak in de jaren tachtig op zijn stok had staan. "Als je eenmaal in dat wereldje zit dan worden dat soort dingen je soms ook aangeboden", legt Roland uit. Daarnaast heeft hij ook een aantal leren en porseleinen dashoudertjes in de vitrine staan. "Daar is ook lastig aan te komen, omdat die alleen werden uitgereikt aan de leden van de boerenraad en die willen hun spullen liever niet wegdoen.

Onbetaalbaar

En dat is iets waar Roland zich nu goed in kan vinden. "Als je verzameling compleet is, dan wordt het wel iets minder leuk", bekent hij. "Juist het zoeken naar die veldtekens is zo leuk, maar ik moet er niet aan denken om ze weg te doen. Dat zou zonde zijn." Zelfs als er serieus geld geboden zou worden, zou Roland het aanbod nog afslaan. "Als ze duizend of tweeduizend euro zouden bieden op het eerste veldteken uit 1956 dan zou ik het niet aannemen", zegt hij standvastig. Zelf heeft hij in het verleden dan ook serieus geld neergelegd voor een veldteken. "Maar dat hoort nou eenmaal bij de hobby."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief