Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Stichting DesDia zet in op een veiligere wijk

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Benjamin Scheltema en Bob Martens realiseren op zaterdag 17 november een speciaal kunstwerk op de muren van de onderdoorgang bij de Diamantdijk. Daarmee komt een langgekoesterde wens uit van de bewoners van de Desmijndijk en Diamantdijk (DesDia). "We willen de boel open gooien, zodat het voor drugsdealers niet meer interessant is om zich hier op te houden", stellen Marie-Louise Suijkerbuijk en Marie-José Schepers namens DesDia.

De stichting heeft in het verleden al vaker projecten uitgevoerd, maar sinds de schietpartij in de Diamantdijk eind 2017 is er een hoop onrust ontstaan in de wijk. "We zijn ons toen af gaan vragen wat we kunnen doen om die onrust af te laten nemen", vertelt Marie-Louise. "Drie maanden hebben er camera's gehangen, toen was het even rustig. Maar meteen toen de camera's verdwenen, kwamen de drugsdealers terug." Volgens Marie-Louise is dat een terugkerend probleem in de wijk. "Sommige mensen zeggen dat het gewoon hangjeugd is, maar ik zou willen dat het slechts hangjeugd is." Op verschillende plaatsen bij speeltuintjes en pleintjes wordt er volgens Marie-Louise volop gedeald. Haar dochter liet ze dan ook niet meer met een gerust hart naar buiten gaan. "Daarnaast laten ze een enorme zooi achter en dat zorgt voor een grote bron van ergernissen bij de bewoners van DesDia. Daarom hebben wij gezegd: 'Nu is het klaar. Het is onze wijk met onze normen en waarden.'"

Onderdoorgang

Daarom is de stichting DesDia aan de slag gegaan met onder andere de onderdoorgang waar je op rijdt als je vanaf de Dijkrand de Diamantdijk inrijdt. "Er zijn op dit moment heel veel hoekjes waar je je op kan houden, door de boel open te gooien willen we het minder aantrekkelijk maken om hier te 'hangen'." Afgelopen week werden de muren van de onderdoorgang al wit geverfd en de kunstenaars Benjamin Scheltema en Bob Martens gaan hier toepassende kunstwerken op maken. "Vroeger liep de turfvaart door deze wijk. Er lag een beekje waar boten met turf doorheen werden getrokken." Die historie wordt door de kunstenaars vereeuwigd op de muren. "Aan de ene kant komt een algemeen doorkijkje van de turfvaart en bij de ander zie je een man die zo'n bootje met turf voorttrekt."

Wandelroutes

IJzeren hekjes in de wijk zijn daarnaast vervangen door houten paaltjes om het geheel een natuurlijkere uitstraling te geven. "De beplanting gaan we ook aanpakken. Nu staan er grote planten waar je je achter kunt verschuilen. Die gaat eruit en daar komt lagere beplanting voor terug." Ook wordt er bij de grens met de Dijkrand een zogenaamde veenpaal geplaatst waarop de geschiedenis van de turfvaart verder wordt uitgelegd. "We willen de mensen meer vertellen over de bijzondere geschiedenis van dit stukje Roosendaal. Het moet echt een onderdeel worden van wandel- en fietsroutes want hoe meer mensen hier komen, des te meer toezicht er is." De dames hebben niet de illusie dat de overlast nu meteen zal verdwijnen. "Het onderwerp blijft op de agenda staan, maar we willen het zo onaantrekkelijk mogelijk maken om hier te dealen."

Turfvaart

De Stichting DesDia wil verder in de toekomst het verhaal rondom de turfvaart verder uitbreiden. Om ook de kinderen wat bij te brengen over de geschiedenis van de Desmijndijk en Diamantdijk, heeft Cor Rops van de werkgroep Herleving Turfwinning, bijvoorbeeld al twee lezingen gehouden op basisschool De Saffier. "Het park dat vanaf De Landerijen helemaal doorloopt naar het Godwaldtpark is in de zomer echt heel erg mooi, het zou fantastisch zijn om de Rucphense Vaart weer nieuw leven in te blazen en om de geschiedenis van de turfvaart terug te laten komen in onze wijk."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief