Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Groenfabriek brengt leven in de brouwerij

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Op de plek waar jaren geleden een destilleerderij stond, is afgelopen week een nieuw kunstwerk verrezen in de binnenstad van Roosendaal: de Groenfabriek. Het kunstwerk symboliseert het industriële verleden van de binnenstad en moet een nieuwe trekpleister worden voor het culturele hart van de stad.

"Het begon allemaal in 2015", vertelt Thom Hoevenaar namens Platvorm R. "We waren in gesprek met Riek Bakker en zij wilde van Roosendaal de groenste stad van Nederland maken." Platvorm R heeft daarvoor verschillende projecten geïnitieerd en één daarvan is De Groenfabriek. "Wij vonden het gek dat een stukje grond in de binnenstad van Roosendaal al zo lang braak lag."

Industrieel verleden

Hoevenaar heeft het over het stukje grond tussen Jack's Casino aan het Tongerloplein en voormalig bluescafé Kerkzicht. "Er gebeurde hier vroeger echt van alles. Wij willen met dit kunstwerk iets vertellen over de historie van dit gebied. Er wordt in Roosendaal vaak gezegd dat wij als stad niets hebben, maar dat is niet waar. We hebben een enorm industrieel verleden met op deze plaats diverse fabrieken en een destilleerderij. Maar dit bruisende stukje geschiedenis is voor het wandelende en winkelende publiek momenteel niet meer dan een vergeten herinnering, opgeslokt door de tijd."

Betekenis

Met het kunstwerk De Groenfabriek wil Platvorm R dit plekje in Roosendaal weer betekenis geven. Het kunstwerk laat het industriële verleden zien van de locatie, haar bewoners en de lokale nijverheid maar verbindt dit ook aan de toekomstige vergroening van de binnenstad. "Het is een groot project geweest. Er was veel geld nodig, maar samen hebben we het streefbedrag gehaald. Daarnaast hadden we ook toestemming nodig van de grondeigenaar én toen we alles compleet hadden trok de economie weer aan, waardoor de prijs voor staal enorm omhoog schoot", vertelt Hoevenaar. Het kunstwerk is volledig gemaakt van cortenstaal en hoewel het nu nog bruin/zwart van kleur is, zal het in de komende tijd verkleuren naar een oranje/roestachtig geheel. "Dat alles heeft ervoor gezorgd dat het kunstwerk later klaar is dan gepland. Maar, we zijn er alsnog enorm trots op. We hebben ervoor gezorgd dat een 'rotte plek' in de binnenstad weer is geheeld. Dus wat dat betreft is het al geslaagd."

Cultuurplein

Platvorm R hoopt dat inwoners deze plek in de stad weer gaan herontdekken. "Wat ons betreft is dit een nieuw onderdeel van het Cultuurplein. Het is dan ook een cadeau voor de Roosendalers en we nodigen hen uit om er zeker gebruik van te maken." Hoevenaar ziet het dan ook voor zich dat de Groenfabriek gebruikt gaat worden om bijvoorbeeld voorstellingen te houden én er kunnen exposities worden gehouden in en rondom het kunstwerk. Op vrijdag 23 november staat de officiële opening gepland van het kunstwerk. "Om 17:00 uur heft Platvorm R het glas met omwonenden om te proosten op dit nieuwe kunstwerk voor de stad." Stadsdichter Eric van Deelen draagt een gedicht voor over de bijzondere historie van de plek.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief