Afbeelding

Politie en gemeente zetten in op drugscriminaliteit en ondermijning

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Cybercrime, ondermijnende criminaliteit, drugscriminaliteit en het aanpakken van risicojeugd. Dat zijn in een notendop de speerpunten waar de politie en de gemeente Roosendaal de komende jaren op in gaan zetten. De Roosendaalse burgemeester Jacques Niederer en korpschef Rens van den Oever hebben deze plannen afgelopen week toegelicht. "Het gaat lang zo slecht niet", stelt de burgemeester.

"Als je kijkt naar de misdaadcijfers van de afgelopen jaren, dan zie je dat er gestaag een afname zichtbaar is", vertelt burgemeester Niederer. In de eerste drie maanden van 2015 vonden er 2.034 misdrijven plaats in de gemeente Roosendaal. Dit jaar zijn er in de eerste drie maanden 'slechts' 1.507 misdrijven gepleegd. "Er wordt vaak gezegd dat mensen geen aangifte meer doen", stelt korpschef Rens van den Oever. "Maar, dat idee wil ik meteen afvlakken." Volgens Van den Oever is het namelijk bijna onmogelijk om vanuit verzekeraars een financiële vergoeding te krijgen, als je geen aangifte hebt gedaan. "Dus zodra er ingebroken is bij iemand, of zodra je in het ziekenhuis ligt vanwege een vechtpartij, dan moet je om de schade te kunnen verhalen aangifte doen." De burgemeester durft dan ook te stellen dat het 'helemaal niet zo slecht gaat' in Roosendaal. "Al gaan we natuurlijk niet achterover leunen."

Drugscriminaliteit

Een van de aandachtspunten voor de komende jaren is het terugdringen van de ervaren drugsoverlast met onder andere de Roosendaalse drugssquad. Volgens Rens van den Oever is het bijzonder dat in de gemeente Roosendaal meer drugsoverlast wordt ervaren dan in bijvoorbeeld buurgemeente Bergen op Zoom, terwijl het straatbeeld uit de statistieken hetzelfde blijkt te zijn. "We ontkennen niet dat er geen drugscriminaliteit is, maar de ervaren overlast is wel een kwestie van beleving", stelt Van den Oever. "Als er drie jongens in een groepje bij elkaar staan en ze geven iets aan elkaar, dan wordt er al snel gedacht dat het om drugs gaat, terwijl dit helemaal niet het geval hoeft te zijn." Dat de ervaren drugsoverlast af zou nemen door het heropenen van de coffeeshops is volgens burgemeester Jacques Niederer en korpschef Rens van den Oever onzin. "In de coffeeshops mocht je vijf gram legaal halen, maar de hoeveelheden die in Roosendaal gedeald worden zijn veel meer dan vijf gram. Daarnaast blijf je dan de overlast houden van drugsdealers die ghb, xtc en cocaïne dealen. Het sluiten van de coffeeshops heeft geen effect op de overlast."

Ondermijnende criminaliteit

Andere aandachtspunten voor de komende periode zijn cybercrime en de ondermijnende criminaliteit, oftewel de onderwereld en de bovenwereld die in elkaar overlopen. Een voorbeeld hiervan is dat de gemeente én de politie actief keukentafelgesprekken houden met agrarische ondernemers in het buitengebied. "Boeren die besluiten om te stoppen met hun bedrijf hebben vaak lege stallen. Het gebeurt regelmatig dat zij benaderd worden door mensen uit de onderwereld om die stallen te verhuren. Voor de boeren levert dat een leuk bedrag op, maar vaak wordt de stal daarna gebruikt voor drugsgerelateerde zaken." De boeren hebben vaak zelf geen toegang meer tot de stallen, maar zijn wel de pineut als er een inval wordt gedaan. "Wij proberen de mensen te waarschuwen en we proberen die boeren weerbaar te maken tegen dit soort figuren."

Daarnaast wordt natuurlijk ook ingezet op High Impact Crimes, zoals bijvoorbeeld woningovervallen, straatroven en inbraken. "We merken wel dat de uitstroom bij de politie op dit moment substantieel is. We doen hard ons best om mensen te vinden, maar er staat wel spanning op de manschappen die beschikbaar zijn. Er wordt vaak gedacht dat we tijd over hebben, maar we hebben eigenlijk gewoon tijd tekort Dus als we iets moeten oppakken, is het vaak ook de vraag: wat laten we dan (tijdelijk) vallen?"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief