Het Stadskantoor wordt vanaf eind 2019 grondig gerenoveerd
Het Stadskantoor wordt vanaf eind 2019 grondig gerenoveerd

Geen nieuw stadskantoor, maar grondige renovatie

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Er komt geen nieuwbouw voor het gemeentehuis van de gemeente Roosendaal. Dat heeft wethouder Cees Lok afgelopen week bekendgemaakt. Daarentegen wordt ervoor gekozen om het huidige Stadskantoor grondig te renoveren.

De afgelopen vijftien jaar werd er al gesproken over mogelijke nieuwbouw voor het Stadskantoor, omdat het huidige pand enorm verouderd is. Vloerbedekking is kapot, deuren kunnen niet meer dicht, ramen kunnen niet meer open en ga zo maar door. Wethouder Cees Lok laat echter weten dat er gekozen wordt voor een grondige renovatie van het huidige gebouw. "We blijven op deze plek, maar we gaan wel grondig renoveren zodat er een toekomstbestendige huisvesting ontstaat", aldus de wethouder.

Huis voor iedereen

Het nieuwe pand moet een stuk duurzamer worden dan het huidige stadskantoor en daarnaast moet het een huis van en voor iedereen worden. Het wordt dan ook het HUIS van Roosendaal genoemd. "Het moet een plek worden waar inwoners van de gemeente Roosendaal voor alles terecht kunnen." Zo moet bijvoorbeeld het Werkplein, dat nu nog gevestigd zit aan de Dunantstraat, zijn intrek gaan nemen in het nieuwe gemeentehuis en ook het huidige fractiehuis zou komen te vervallen met de komst van het HUIS van Roosendaal. "Er komen voldoende vergaderplekken. Overdag worden die door de ambtenaren gebruikt en 's avonds kunnen die ruimtes als fractiekamers dienen." Maar, inwoners moeten ook gewoon binnen kunnen lopen voor een bakje koffie. "De techniek staat immers niet stil, je kan al steeds meer zaken digitaal aanvragen en regelen. Inwoners hoeven hier steeds minder te zijn, maar ze blijven natuurlijk welkom."

Duurzaamheid

Het huidige Stadskantoor is zo'n veertig jaar oud en daarmee is het enorm verouderd. "Het is echt gebouwd in de tijd van toen, maar nu is het verre van comfortabel." Er is geen klimaatbeheersing in het gemeentehuis, waardoor het in de winter erg koud is en in de zomer erg warm. Het gebouw is ook totaal niet duurzaam. Maar, daar komt nu verandering in. "Dit moet een voorbeeld worden voor veel ondernemers, want wij gaan laten zien dat je ook een oud gebouw kan verduurzamen." Zo wordt het nieuwe gemeentehuis bijvoorbeeld gasloos en zoveel mogelijk materialen van het oude Stadskantoor gaan hergebruikt worden.

Indeling

Hoe het nieuwe gemeentehuis er precies uit moet gaan zien, is nog niet bekend. Er moet namelijk nog gestart worden met tekenen. Wel zijn er wensen, zoals bijvoorbeeld flexibele werkruimtes. Het college van burgemeester en wethouders vraagt daarom nu een budget vanuit de gemeenteraad. Dat bedrag is niet alleen voor de planvorming, maar ook meteen voor de realisatie van het gebouw. Hoeveel geld er aan de gemeenteraad wordt dan ook niet bekend gemaakt, omdat dit een negatief effect kan hebben op de aanbesteding. Wel is duidelijk dat de renovatie eind 2019 moet beginnen en half 2021 moet het 'nieuwe' gemeentehuis klaar zijn.

Tijdelijke huisvesting

Gedurende de renovatie zullen de +-350 medewerkers tijdelijk elders worden ondergebracht. "We zijn nog aan het onderzoeken waar we ons tijdelijk kunnen huisvesten. Het liefst houden we iedereen op één plek, maar ook het verdelen van de mensen over verschillende locaties wordt bekeken", vertelt wethouder Cees Lok. Op dit moment wordt vooral gekeken naar twee locaties. Welke dat zijn, wil de wethouder nog niet zeggen. "We zijn dit eerst aan het onderzoeken en willen daarna zelf de omwonenden inlichten."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief